Net and Free Capital Generation

Kennisbank •
ir. Jeroen Bogers MBA CCRA, Inge Lodder

Steeds meer verzekeraars gebruiken Net (en/of Free) Capital Generation in de periodieke beoordeling van hun portefeuille. In dit artikel leggen wij uit wat deze maatstaaf inhoudt en hoe deze gebruikt kan worden.

Net and Free Capital Generation

Steeds meer verzekeraars gebruiken Net (en/of Free) Capital Generation in de periodieke beoordeling van hun portefeuille. In de praktijk zien wij onduidelijkheid over de definiëring van deze maatstaven en observeren wij verschillende indelingen per verzekeraar. Om deze reden geven wij in dit artikel een toelichting op de Net Capital Generation (hierna: NCG) en Free Capital Generation (hierna: FCG) volgens de richtlijnen van De Nederlandsche Bank.

 

In het eerste onderdeel zal een toelichting worden gegeven over de NCG. Hierna zal het verschil tussen NCG en FCG worden uitgelegd en een praktijkvoorbeeld worden behandeld.

 

Doel & definitie Net Capital Generation

Net Capital Generation is een op Solvency II georiënteerde (balansmanagement) maatstaf die als doel heeft om lange termijn waarde generatie van de portefeuille (of een specifiek(e) product(groep)) inzichtelijk te maken. Het is dan ook een maatstaf die over een bepaalde periode wordt berekend, bijvoorbeeld een kwartaal. Net Capital Generation is hiermee uiterst geschikt ter bepaling van de generatie van vrij eigen vermogen (en dus hiermee lange termijn winstgevendheid) van lange termijn producten zoals levensverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. NCG kan hierom ook als beter alternatief dienen voor korte termijn maatstaven zoals de Combined Ratio (hierna: CoR) , die een vertroebeld beeld kunnen geven van de waarde generatie van lange termijn verzekeringsproducten.

 

De definitie van Net Capital Generation zal verder worden uitgelegd aan de hand van onderstaand figuur 1.

 

Download Figuur 1 onderaan de pagina

Figuur 1: Net Capital Generation uitgelegd

 

De Solvency II richtlijnen definiëren de hierboven weergegeven elementen als bouwstenen voor de verplichtingen (of liabilities) zijde van een balans. Hierbij legt NCG de focus op de verandering in de bouwsteen rechtsboven: het vrije vermogen (of excess assets). De NCG geeft dus eigenlijk weer welke kasstromen beschikbaar komen als vrij vermogen. De NCG is afhankelijk van de volgende drie componenten: 

-       Wijzigingen in het eigen vermogen door veranderingen in de activa zijde van de balans.

-       Wijzigingen in het eigen vermogen door veranderingen in de Risico Marge en de Best Estimate Liabilities.

-       Wijzigingen in de SCR.

 

Om meer inzicht te krijgen in de onderliggende drijfveren van de winstgevendheid (of waarde generatie) van een portefeuille of product(groep) worden deze onderverdeeld in categorieën. De Nederlandsche Bank heeft hier een categorisering voor voorgesteld. Onderstaand hebben wij deze opgesomd:

-       Nieuwe productie

-       Overrendement

-       UFR effect

-       Mutatie risico marge

-       Model- en assumptie wijzigingen

-       Technisch resultaat

-       Kapitaal mutaties (zoals beleggingsresultaten)

-       Mutaties SCR

-       Overig (zoals kosten)

 

Hierbij merken wij op dat deze categorisering geen vereiste is, iedere verzekeraar kan hier zijn eigen invulling aan geven. Dit kan afhankelijk zijn van de onderliggende drijfveren van de winstgevendheid, die in sommige gevallen een uitdieping kunnen gebruiken.

 

Free versus Net Capital Generation

Naast NCG wordt er binnen de markt gebruik gemaakt van FCG. FCG kan worden gezien als de oudere broer van NCG: De methodiek is iets uitgebreider. FCG is een maatstaf voor de waarde generatie boven de gewenste Solvency Ratio (waar NCG zich enkel richt op het verplichte Solvency kapitaal). Hierbij wordt er gekeken naar de verandering van het vrije vermogen dat wordt gegenereerd boven de gewenste Solvency Ratio. De filosofie hierachter is als volgt: hoewel een portefeuille in balanstermen vrij vermogen kan genereren, kan dit gegenereerde vermogen niet volledig worden gebruikt voor dividenduitkeringen of investeringen. Een deel van dit vermogen is namelijk nodig om de gewenste Solvency Ratio in stand te houden. Onderstaand is dit inzichtelijk gemaakt met behulp van figuur 2.

 

Download Figuur 2 onderaan de pagina

Figuur 2: Free Capital Generation versus Net Capital Generation

 

Toegevoegde waarde

De NCG en/of FCG kan als alternatief dienen voor de combined ratio. De combined ratio is een korte termijn maatstaf die de huidige inkomsten en schades vergelijkt. Deze maatstaaf is vooral nuttig voor een product met korte contractgrenzen, waarbij de polissen jaarlijks vernieuwd kunnen worden en schade uitgaven niet ver in de toekomst kunnen liggen.

 

Voor langere termijn verzekeringsproducten is er vaak sprake van premie inkomsten op de korte termijn en schadelast op de langere termijn. Door deze disbalans kan de combined ratio een vertekend beeld geven van de winstgevendheid van een product. Met name AOV- portefeuilles werden in het verleden vaak middels de Combined Ratio beoordeeld op winstgevendheid. Door de verplichtte aanpassingen van contractgrenzen van dergelijke producten is CoR nu dus geen goede maatstaf meer.

 

Deze waardeontwikkeling van een dergelijke portefeuille kan echter wel in kaart worden gebracht via NCG of FCG. Deze maatstaven kijken namelijk niet louter naar de premiekasstromen en voorziening- kasstromen, maar de generatie van vrij eigen vermogen op de Solvency II-balans.

 

Praktijkvoorbeeld

Figuur 3 bevat een voorbeeld van het verloop van de Solvency II-ratio voor een voorbeeldverzekeraar over de periode Q1 tot en met Q2 2022. Op basis van wijzigingen in het eigen vermogen en de SCR kan stapsgewijs het verloop van de Solvency II-ratio worden uitgesplitst. De NCG kan hieruit worden afgeleid door de wijzigingen van de SCR af te trekken van de wijzigingen in het eigen vermogen.

 

Download Figuur 3 onderaan de pagina

Figuur 3: Verloop van de SII-ratio (met bedragen in miljoenen)

 

Aangezien de NCG of FCG enkel impliciet in figuur 3 zit, adviseren wij om tevens een uitsplitsing te maken van de NCG of FCG per eerder voorgestelde categorie. Een voorbeeldweergave hiervan is terug te vinden in figuur 4.

 

Download Figuur 4 onderaan de pagina

Figuur 4: Free Capital Generation uitgesplitst (met bedragen in duizenden)

 

Tot slot

Net en/of Free Capital Generation is een passende periodieke maatstaaf om de waarde generatie van lange termijn verzekeringsproducten te monitoren en analyseren.

 

Net Capital Generation kan worden gezien als het vrije vermogen dat wordt gegenereerd ten opzichte van de verandering van de SCR, waarbij Free Capital Generation daarnaast rekening houdt met gewenste Solvency Ratio. Net en Free Capital Generation kunnen korte termijn maatstaven vervangen zoals de Combined Ratio, die in sommige gevallen een incompleet of verkeerd beeld kunnen geven van de waarde generatie (en dus winstgevendheid) van lange termijn verzekeringsproducten.

 

AOV-portefeuilles bijvoorbeeld, werden in het verleden vaak middels de Combined Ratio beoordeeld op winstgevendheid. Door de verplichte aanpassingen van contractgrenzen van dergelijke producten is CoR nu geen goede maatstaf meer.

 

Deze waardeontwikkeling van een dergelijke portefeuille kan echter wel in kaart worden gebracht via NCG of FCG. ■