Een blik op het akkoord en eenterugblik op de totstandkoming ervan met deminister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). “Inhoudelijk ben ik heel blij dat er geenrekenrente meer in het pensioenstelsel zit.”
De weeën van de gememoreerde bevalling werden in feite al in 2010 ingezet door de Commissie Frijns. Onder de kop ‘Onzekere zekerheid’ rapporteerden oud-ABP-topman Jean Frijns c.s. over de - wankele - staat waarin de vaderlandse pensioenen verkeerden. Daarna leverde deCommissie Goudswaard een gedegen rapport af met vergaande
maatregelen voor een toekomstbestendig pensioenstelsel. Ook volgdennog de nodige SER-adviezen om de discussie over een nieuw stelselmet feiten en inzichten te voeden.
Een eerste pensioenakkoord uit 2011 strandde vervolgens bij het ledenparlement van de FNV. Met als gevolg tweespalt binnen de grootste vakbond. En met wantrouwen en achterdocht in de jaren erna van de polder naar de politiek. “Ook in mijn periode als minister is het in 2018 een keer vastgelopen”, zo stipt Koolmees een wapenfeit aan in een kort resumé. Ontspannen communicerend via het Webex-kanaal van de rijksoverheid: “Mede door de verkiezingen voor Provinciale Staten, en daarmee voor de Eerste Kamer, was het tijdsgewricht er niet om ook met partijen buiten de coalitie afspraken te maken. Er moest eerst duidelijkheid komen over de krachts- en machtsverhoudingen in de Eerste Kamer voordat we zo’n groot akkoord konden sluiten.
Als we dan na vele jaren en heel veel discussie met elkaar tot dit akkoord komen, dan ben ik daar het meest trots op. Tegelijkertijd ben ik inhoudelijk heel blij dat er geen rekenrente meer in het pensioenstelsel zit. Bovendien is het pensioenakkoord transparanter omdat de eigendomsrechten helder zijn vormgegeven. Er is geen discussie meer tussen jong versus oud.”
Download
- De Opinie van Wouter Koolmees .pdf • 0,19 MB