De pensioensituatie van migranten

Kennisbank •

Een paar weken geleden vroeg ik aan een volle (nu ja, digitaal dan) collegezaal: vorm twee keer een mentaal beeld van een persoon die ik omschrijf. De eerste persoon was een Nederlander met een migratieachtergrond. De tweede persoon was ook een Nederlander: een gepensioneerde. Ik vertelde mijn studenten: die twee personen zouden heel goed dezelfde persoon kunnen zijn. Bij wie was dit ook zo? Nul van de tachtig.

De pensioensituatie van migranten

En ik denk dat de score bij de meeste lezers van dit stuk vergelijkbaar zou zijn. De meeste mensen beschouwen (onbewust) deze twee kenmerken, gepensioneerd en migratieachtergrond, als losstaande kenmerken. Dit draagt er aan bij dat gepensioneerde migranten een vaak vergeten groep zijn, en er weinig aandacht is voor de pensioenarmoede in juist deze groep.


In de European Pillar of Social Rights (EU, 2017) is vastgelegd dat pensioenarmoede niet voor mag komen, en ook op het niveau van nationale overheden is dit vastgelegd (Dwyer & Papadimitriou, 2006). Logisch, gezien de grote impact die pensioenarmoede heeft op zowel het welzijn (Gruber & Sand, 2020) als de gezondheid (Emery et al., 2013) van mensen die het treft. Dit heeft niet kunnen verhinderen dat pensioenarmoede voorkomt, ook niet in Nederland. Er is becijferd dat bijvoorbeeld de alleroudsten (90+) en vrouwen zonder partner een hoger risico lopen op pensioenarmoede (Scholte & Lammers, 2017). De groep die het meeste risico loopt, zijn oudere migranten.


Lees het hele artikel verder onder Download.

Download

Over de auteur

dr. Jelle Lössbrok

werkt als postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Sociologie aan de Universiteit van Utrecht.