Doorrekenen van risico’s kan anti-solidair zijn

Kennisbank •

“Luiwammes”. James Kennedy moet een van de weinige Amerikanen zijn die het woord actief gebruikt. Het is voor Nederlanders al een ouderwetse term. Maar Kennedy is hoogleraar moderne geschiedenis en woont al bijna twintig jaar in Nederland.

Doorrekenen van risico’s kan anti-solidair zijn

Zijn onderzoeksterrein beslaat vooral de naoorlogse periode in Nederland. En luiwammes, dat echoot toch wel heel erg de jaren vijftig.

 

Het gesprek gaat over solidariteit, en hoe dat begrip aan het veranderen is. Omdat de samenleving verandert en de hechte gemeenschappen van vroeger verdwijnen. Toen was solidariteit met mensen die weliswaar wat anders konden zijn dan jijzelf, maar wel deel uitmaakten van jouw gemeenschap, vanzelfsprekend. “Maar binnen zekere grenzen. Als je pech had, kon je een beroep doen op anderen in je omgeving. Maar je moest wel je best doen. ‘Van ieder naar zijn vermogen, aan ieder naar zijn behoeften’, zoals Marx dat noemde. Als je een luiwammes was, je dagen kaartend doorbracht in het café, en je kwam dán in de problemen, dan was het je eigen schuld. Dan had je het ernaar gemaakt.”

 

Kennedy was twee jaar geleden voorzitter van de commissie die zich boog over de herijking van de canon van de Nederlandse geschiedenis. Daarin kreeg onder meer Marga Klompé een plaatsje – ten koste van Willem Drees – als een van de architecten van de verzorgingsstaat, die in de jaren zestig en zeventig tot stand kwam.

Over de auteur

André de Vos

Freelance journalist en gespecialiseerd in economie en financiën. ‘Hij schrijft achtergrondverhalen, interviews, reportages, opiniestukken en nieuwsberichten voor diverse media.