Hoe startups en toezichthouders worstelen met een uniform toezichtsregime

Kennisbank •

FinTech staat vandaag de dag symbool voor innovatie in de financiële sector. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat de wereldwijde investeringen in FinTech in 2018 zijn gestegen naar een recordhoogte van EUR 101 miljard. Dit is een stijging van ruim 114% ten opzichte van 2017.

Hoe startups en toezichthouders worstelen met een uniform toezichtsregime

De toetreding van startups draagt naar onze mening bij aan innovatie, diversiteit en concurrentie in de financiële sector en zodoende aan een gezonde markteconomie.

Ook DNB en de AFM stimuleren innovatie in de financiële sector. Zo hebben zij gezamenlijk InnovationHub opgericht. DNB en AFM beantwoorden via InnovationHub vragen over toezicht rond innovatieve financiële producten en diensten. Toch horen wij regelmatig signaleren uit de markt dat DNB en de AFM helemaal niet zo positief staan tegenover startups in de financiële sector. In 2015 heeft bijvoorbeeld de CEO van startup Monefy zich negatief uitgelaten over de AFM nadat Monefy pas na 1,5 jaar een vergunning kreeg. Toezichthouders zouden financiële startups niet snappen en startups het keurslijf van traditionele financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, willen aanmeten.


De vraag is of DNB en de AFM financiële startups de toegang tot de
financiële sector belemmeren of dat startups onvoldoende zijn
voorbereid om te opereren onder een toezichtsregime?

Lees het artikel verder onder Download.

Over de auteur

mr. Sabine Swaak

is als manager werkzaam in het Regulatory & Governance team van KPMG.