Klimaatverandering is geen Black Swan, maar ook witte zwanen zijn indrukwekkend

Kennisbank •

Klimaatverandering haalt dagelijks de nieuwsberichten deze zomer. Extreem weer leidt tot hittegolven gepaard gaande met natuurbranden in Noord-Amerika, Siberië en het Middellandse Zeegebied, maar ook tot extreme neerslag en overstromingen in de Eifel, de Ardennen en in Limburg…

Klimaatverandering is geen Black Swan, maar ook witte zwanen zijn indrukwekkend

…en orkaan Ida in de V.S. die gepaard gaat met extreme regenval. Begin augustus heeft het IPCC(1) een rapport gepubliceerd, waarin wordt onderbouwd dat de opwarming van de aarde sneller gaat dan verwacht met als gevolg een toename van de kans op extreem weer. De hittegolven en de extreme regenbuien deze zomer passen in het patroon van een veranderend klimaat. Er is geen discussie meer over de vraag of klimaatverandering gaat leiden tot een toename van de schadelast voor verzekeraars. 

 

In risicomanagement worden Black Swans beschreven als gebeurtenissen met een kleine kans en een grote impact, die men niet eerder heeft ervaren, moeilijk kan voorspellen en niet goed kan kwantificeren. Klimaatverandering voldoet niet aan die eigenschappen. Klimaatverandering is geen nieuw verschijnsel. Al decennia is bekend dat de aarde opwarmt en er zijn inmiddels goede modellen beschikbaar die voorspellen hoe de temperatuur zich gaat ontwikkelen als gevolg van klimaatverandering. Klimaatverandering gaat gepaard met een toename van extreme weersgebeurtenissen. De vraag is of die gebeurtenissen kunnen worden gezien als Black Swans en wat we als verzekeraars moeten doen. 

Over de auteur

Drs. Gijs Kloek MBA

Senior Manager Actuarial – Climate Change and International bij Achmea en voorzitter van de Werkgroep Klimaatadaptatie van het Platform voor Duurzame Financiering. Hij zit tevens in de AG-Commissie Duurzaamheid.