Rondetafelbijeenkomst Commissie Verzekeringen

Kennisbank •

Gezien de recente inflatieontwikkelingen organiseerde de Commissie Verzekeringen van het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) op 9 september 2022 een rondetafelbijeenkomst voor Actuariële Functiehouders (AFHs), specifiek over de rol van de AFH t.a.v. inflatie.

Rondetafelbijeenkomst Commissie Verzekeringen

De AFH komt in meerdere aspecten van haar rol inflatie tegen. Allereerst natuurlijk bij de beoordeling van de adequaatheid en betrouwbaarheid van de technische voorzieningen. Daarnaast speelt inflatie ook bij pricing een rol en in verschillende risicomanagementvraagstukken komt inflatie terug. Hieronder geven we een korte samenvatting van de belangrijkste uitdagingen voor de AFH in haar rol die in deze rondetafelbijeenkomst besproken zijn.

 

Een van de hoofdtaken van de AFH is het beoordelen van de adequaat- heid en betrouwbaarheid van de technische voorzieningen. Door de ontwikkelingen op het gebied van inflatie ligt het voor de hand dat de AFH een uitspraak doet over de passendheid van de inflatie- assumpties. Solvency II biedt voor deze beoordeling geen houvast omdat de regelgeving alleen algemene teksten over inflatie bevat. Bij de beoordeling van de technische voorzieningen gaat het om twee onderdelen: inflatie in de kosten en inflatie in de betalingen aan polishouders (claiminflatie), elk met eigen uitdagingen. Bij kosten moet specifiek gekeken worden naar waar de kosten uit bestaan (salaris, IT, huisvesting, etc.) en hoe dat wordt geraakt door inflatie en op welke termijn. De beoordeling van de claiminflatie wordt bemoeilijkt door het feit dat elk product anders is. Leven, Schade, Inkomen, Zorg; elk heeft een eigen dynamiek ten aanzien van inflatie, en ook binnen die productgroepen zijn er veel soorten inflatie die op veel verschillende manieren verwerkt kunnen zijn in de productvoorwaarden. Voor Schade komt daar nog bij dat het lastig is om goede aannames te maken om de historische inflatie te isoleren in de betalingspatronen. Voor een juiste beoordeling zal de AFH dus granulair te werk moeten gaan.

 

Ook hier zal de AFH een oordeel geven over de passendheid van de toegepaste inflatie

 

Naast het toetsen van de voorzieningen, speelt de AFH ook een rol bij pricing. Het is onvermijdelijk dat inflatie op termijn zal leiden tot aanpassing van de premies, dus ook hier zal de AFH een oordeel geven over de passendheid van de toegepaste inflatie. Er zal zeker commerciële druk zijn om de inflatie zodanig te verwerken dat grote premiestijgingen worden voorkomen. De beslissing hierover ligt weliswaar niet bij de AFH, maar deze moet naar de bestuurder wel signaleren of de premie naar verwachting toereikend is.

 

Tot slot heeft de AFH een ondersteunende rol bij het risicomanagement. Bij de beoordeling van de passendheid van de Standaard Formule is het belangrijk om te toetsen waar inflatierisico de balans raakt, omdat de standaardformule bij Leven alleen inflatierisico kent ten aanzien van toekomstige kosten. Het spreekt voor zich dat ook de ORSA-scenario’s een extra kritische blik behoeven. Daar waar blijkt dat het inflatierisico buiten de risk appetite valt zal de expertise van de AFH ook nodig zijn om hedges te beoordelen. Samenwerking met de Risico Management Functie is hierbij essentieel.

 

Samengevat raakt inflatie de solvabiliteit van een verzekeraar op vele plekken, en dat betekent dat inflatie een belangrijke plek heeft in de werkzaamheden van de Actuariële Functie en de AFH zal hierover (zeker over 2022) expliciet moeten rapporteren in zijn rapport. Gezien de verschillen tussen verzekeraars en tussen producten is er geen standaardoplossing voor ‘de beste inflatiecurve’ die toepasbaar is op alle producten en kosten, maar zal naar de specifieke exposure gekeken moeten worden bij de beoordeling van de technische voorzieningen, pricing en het resterende risico voor de verzekeraar.

 

De rondetafelbijeenkomst werd vanuit de Commissie Verzekeringen van het AG georganiseerd door drs. Kees Thiers, drs. Inge van Oostrum AAG,

Niels Bakker Actuarieel Analist AG, drs. Debbie Ramdien AAG en dr. Jeroen Gielen AAG. ■

Over de auteur

Redactie De Actuaris