Solidariteit in de zorg nog steeds onder druk

Kennisbank •

In De Actuaris over ‘Sociale Zekerheid’ in 2016 schreef ik eerder een artikel over de druk op solidariteit in de zorg. Inmiddels zijn we bijna zes jaar verder, met vele rapporten over dit thema rijker en allerlei beleidswijzigingen en ontwikkelingen op gebied van de financiering en organisatie van de zorg.

Solidariteit in de zorg nog steeds onder druk

Ook hebben we inmiddels te maken met een coronacrisis. Deze crisis heeft ervoor gezorgd dat alle problemen die er al waren met de stijgende zorgkosten, de toenemende zorgvraag, het personeelstekort en schaarste van zorgcapaciteit direct zijn blootgelegd en vergroot. Dagelijks komen deze problemen in het nieuws. De gezondheidszorg is van vitaal belang voor onze welvaart. Het is tijd om een nieuw artikel te wijden aan de druk op de solidariteit in de zorg en de enorme uitdagingen waar we voor staan om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden.

Hoe hoog is de druk op de betaalbaarheid en toegankelijkheid?

Op de overheidsbegroting zijn de zorg en de sociale zekerheid de twee
grootste sectoren. De zorg beslaat 26 % van de totale overheidsbegroting in 2022[2]. Dat is iets meer dan 14,5 % van het bruto binnenlands product. De prognoses van de zorgkosten zijn niet rooskleurig. Bij ongewijzigd beleid zijn de zorgkosten verdubbeld in 2040 en zelfs verdrievoudigd in 2060![3] Dit zijn schokkende prognoses, omdat de zorg dan niet meer betaalbaar is voor iedereen. Als we deze kosten als collectief betalen zou dit ten koste gaan van andere belangrijke maatschappelijke voorzieningen, zoals de sociale zekerheid, onderwijs en/of justitie & veiligheid.

Over de auteur

dr. Suzanne van Veen PhD

is gezondheidseconome en adviseur bij PwC. Zij houdt zich dagelijks bezig met de financiering van de gezondheidszorg en strategie en beleidsvraagstukken gericht op betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg.