Uitdagingen voor de Chief Risk Officer

Kennisbank •

De wereld verandert snel en daarmee ook de uitdagingen voor het risicomanagement systeem bij organisaties. Dit heeft ook gevolgen voor het takenpakket van de Chief Risk Officer (CRO). Dit artikel geeft een overzicht van enkele actuele uitdagingen voor de CRO en hoe te borgen dat het risicomanagementsysteem een goed-geoliede en effectieve machine blijft.

Uitdagingen voor de Chief Risk Officer

De term CRO wordt vaak gebruikt voor de persoon die verantwoordelijk is voor het risicomanagementsysteem én lid is van het bestuur van een organisatie. Hoewel dit artikel zich op deze CRO richt, is veel ook van toepassing op de actuariële en risicomanagementfuncties. Deze zijn onderdeel zijn van dit systeem en ondersteunen de CRO bij de uitvoering van zijn/haar taken.


Deze taken zijn divers. De CRO houdt zich bezig met de inhoud, maar moet als bestuurslid ook meebeslissen over de strategische richting van de organisatie, dit alles terwijl een team van professionals met uiteenlopende achtergronden aangestuurd moet worden. Hierbij staan thema’s als duurzaamheid en klimaatrisico hoog op de agenda. Daarnaast dienen tal van nieuwe onderwerpen zich aan, zoals cyberrisico en Artificial Intelligence (AI). Ook hier moet de CRO zich in verdiepen.


Lees dit artikel verder onder Download.

Download

Over de auteur

Commissie Enterprise Risk Management

De commissie richt zich op alle aspecten van ERM, zowel binnen het actuariële werkveld als bij aanpalende werkgebieden en sectoren.