De opinie van Roel Willems

Nieuws •

“We draven door in alles wat niet goed is”, zegt Roel Willems, Group Actuarial Director bij Achmea. Een gesprek over de gezondheid van de zorgsector, van hemzelf én van de verzekeringssector als geheel. “Maar ons zorgstelsel is een van de kroonjuwelen van Nederland.”

De opinie van Roel Willems

“Het beeld dat de verzekeringssector niet verandert, daar ben ik het totaal niet mee eens.” Roel Willems komt meteen in het geweer bij de vraag of de Nederlandse verzekeringssector niet te inert is. Zwarte trui, blauwe jeans, witte sneakers, expressieve performance, waarschijnlijk hard op de inhoud, maar heel prettig in de omgang: “Er is juist de laatste decennia ongelooflijk veel veranderd, zo heb ik ervaren. Dat was geloof ik ook de rode draad in eerdere interviews met actuarissen in dit magazine.


Verzekeraars zijn absoluut niet meer de verzekeraars die het waren in mijn begintijd, 25 jaar geleden. Een inkomensactuaris uit de jaren negentig zou nu heel lang nodig hebben om te kunnen herkennen wat er staat qua producten en wetgeving. Verzekeringen vormen een afspiegeling van de samenleving. Alle maatschappelijke ontwikkelingen zie je zodoende terug binnen verzekeraars en vaak ook in de verzekeringsproducten. Van corona tot elektrische auto’s, van zzppensioen tot kunstmatige intelligentie, van smartphones tot zonnepanelen. Met hun gediversifieerde portefeuilles vormen verzekeraars de smeerolie van de maatschappij. Zonder de optie van verzekeren valt het economische leven stil. Verzekeraars ontwikkelen zich dus heel vitaal mee. Door dit aanpassingsvermogen heb ik alle vertrouwen in de gezondheid van de sector.”

Download