Met een gerust hart de winter in

Blog •

Hoe kan het dat energieleveranciers omvallen of dreigen om te vallen nu de energietarieven zo extreem zijn gestegen? De oplettende lezer zou zeggen dat dit nu juist de oorzaak is: extreme stijging van de leveringstarieven. Dat houdt geen leverancier vol. Afgelopen jaar maar liefst zeven faillissementen.

Met een gerust hart de winter in

Dit heeft gezorgd voor grote problemen en maatschappelijke onrust, omdat klanten op het slechtst denkbare vraag- en aanbodmoment moesten overstappen naar andere leveranciers. Dit heeft ook de aandacht van de markttoezichthouder ACM getrokken, die na onderzoek de Nederlandse energiemarkt in 2022 als instabiel kwalificeerde. Na gesprekken met de overgebleven energieleveranciers verwacht de ACM op korte termijn overigens geen risico dat er nog meer energieleveranciers failliet zullen gaan.

Dit alles doet mij denken aan de aanleiding voor het instellen van prudentieel toezicht voor verzekeraars en later ook pensioenfondsen. Tot 1921 was er geen specifieke wetgeving, maar toen de voor die tijd grote verzekeraar ‘de Wereld’ niet meer kon uitbetalen en als gevolg failliet werd verklaard, was de samenleving in rep en roer. Het ‘vergaan van de Wereld’ vroeg om een maatschappelijke oplossing die gevonden werd in een Noodwet in 29 april 1921, die uitmondde in de Wet op het levensverzekeringsbedrijf (WOL) in 1922.

Als actuaris weten wij hoe dit naar anno nu is geëvolueerd door het aanhouden van adequate voorzieningen en omvang van kapitaal. Maar wat heeft een energieleverancier nu te maken met de situatie van een verzekeraar?

Als actuaris weten wij hoe dit naar anno nu is geëvolueerd door het aanhouden van adequate voorzieningen en omvang van kapitaal.

Heel veel. Sluit een energieleverancier niet net als een verzekeraar meerjarige contracten af? En ook nog tegen een periodieke vergoeding i.c. premie waar tegen een verplichting staat i.c. ‘uitkering’ van energie? En loopt een energieleverancier niet net als een verzekeraar het risico dat tijdens de contractperiode de situatie anders kan worden (lees: assumpties) dan op het moment van contract was voorzien?

Kortom, energieleverancier waar is uw balansvoorziening ‘verplichting contracthouders’ en hoe staat het met de dekkingsgraad? Ik zie hier een taak weggelegd voor actuarissen. Dat de ACM niet alleen op basis van gesprekken verwacht dat er geen volgende energieleverancier meer omvalt, maar op basis van gedegen objectieve actuariële scenario-analyses. Dan kunnen we met een gerust hart de winter in!

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

Jan Voois AAG

is actuarieel adviseur voor landelijke koepels in de uitvaartbranche en bestuurslid van diverse ANBI stichtingen.