Op 31 maart en 1 april 2022 viel in delen van het land namelijk grote hoeveelheden sneeuw en mochten zelfs strooiwagens weer uitrijden om de gladheid, als gevolg van bevriezing van natte weggedeelten, te bestrijden. Of dit verlate winterse weer een aspect is van klimaatverandering, daar zullen de meningen over verschillen, maar dat klimaatverandering gerelateerd is aan de hoeveelheid CO2 en dat CO2 bijdraagt aan het broeikaseffect staat buiten kijf. In het deze maand verschenen IPCC-rapport wordt daarom de noodzaak van de vermindering van de CO2-uitstoot benadrukt. Nu blijkt dat strooizout daar haar steentje aan bij zou kunnen dragen.
Het natuurlijke mineraal Olivijn is in staat om CO2 om te zetten en zo de hoeveelheid CO2 te verlagen. Wanneer Olivijn wordt gemalen tot zand, lijkt dit mineraal ook geschikt te zijn om gladheid te bestrijden, doordat de zanderige structuur ervoor zorgt dat de laag sneeuw/ijs stroever wordt. Wellicht dat een combinatie met het traditionele strooizout nodig is om ook het smeltingsproces te versnellen, maar door de andere milieuvriendelijke aspecten van Olivijn, lijkt de inzet hiervan de moeite waard. Momenteel vindt dan ook in opdracht van Rijkswaterstaat, in Delft onderzoek plaats naar de effecten en toepassingen van Olivijn.
Mocht de conclusie van dit onderzoek zijn dat een verrijking mét Olivijn of vervanging van het traditionele strooizout door Olivijn inderdaad positieve effecten zou kennen, dan zou ik Rijkswaterstaat adviseren deze overgang direct bij aanvang van het winterseizoen door te voeren. Hiermee wil ik niet de indruk wekken dat ik mijzelf als actuaris ook als expert gladheidsbestrijding zie, maar het zou het uitvoeren van analyses op de werkzaamheid en het vaststellen van eventuele tekortkomingen vereenvoudigen en tevens mogelijke onterechte scepsis voorkomen.
Het natuurlijke mineraal Olivijn is in staat om CO2 om te zetten en
zo de hoeveelheid CO2 te verlagen.
Wanneer we volgend jaar op 7 april 2023 verrast zouden worden met lage temperaturen waarbij gladheidsbestrijding vereist is en de overgang naar “het nieuwe zout” dan pas wordt doorgevoerd, zie ik de commentaren al voor me: “Na inzetten nieuw strooizout meer ongelukken dan gemiddeld op 7 april”, “Inzet van nieuw strooizout vertoont een hoge correlatie met toename aantal ongelukken”. Het zou zelfs zo maar tot Kamervragen kunnen leiden.
Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.