Over de grenzen van het actuariële domein

Blog •

“Al meer dan drie miljoen vluchtelingen zijn de grens van Oekraïne overgestoken”. Als ik het nieuws kijk valt het mij op dat jobstijding en discussies vaak gaan over grenzen. Van olieprijzen die maar blijven stijgen tot het grensoverschrijdende gedrag van bekende Nederlanders. Of de Hackersgroup Anonymous die geen fysieke grenzen kent, maar wel digitale. En de dagelijks terugkerende vraag waar Poetin, maar ook het Westen, de grens trekt?

Over de grenzen van het actuariële domein

De Profundo’s Expert View laat zien dat investeringsbeslissingen van Europese regeringen, bedrijven, banken en investeerders een belangrijke rol hebben gespeeld bij het opbouwen van de economische en militaire macht van Poetin. Bovendien laat het rapport zien dat eind 2020 88% (€ 34,3 miljard) van de totale investeringen van Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen in de energiesector gingen naar kolen, olie en gas. Hoe ethisch is dit? En gaan we daarmee ook niet een (klimaat)grens over?

Van jongs af aan worden ons grenzen gesteld door ouders en school. En ook moeten wij een bepaalde grens bereiken/behalen om naar de volgende klas te gaan. Maar wat is een grens eigenlijk? Hoe geef je grenzen aan en hoe bewaak je deze? Elke situatie kent weer een ander (soort) grens.

Het woord grens is afkomstig van het Latijnse ‘limes’. In de
wiskunde is dat vertaald naar het woord limiet.

Gelukkig is het antwoord hierop in de wiskunde rechtlijnig. Het woord grens is afkomstig van het Latijnse ‘limes’. In de wiskunde is dat vertaald naar het woord limiet. Een limiet beschrijft hoe een functie zich in de buurt van een punt gedraagt, in plaats van op dat punt. In de wiskunde worden limieten onder meer gebruikt om het grensgedrag van functies te beschrijven in punten waar zij niet gedefinieerd zijn of waar zij een discontinuïteit vertonen. Dit eenvoudige maar krachtige idee is de basis van alle calculus die wij tijdens onze studie geleerd hebben en dus dagelijks toepassen. Een verschuiving (translatie) van een functie laat over het algemeen het limiet mee verschuiven, duidelijk en rechtlijnig. In tegenstelling tot het dagelijks leven waar onze grenzen veranderen door onze opvoeding, ons morele kompas, verschillende culturen, politieke- en economische belangen, ethiek etc. Dat maakt dat een grens in het dagelijks leven niet rechtlijnig is, maar semipermeabel.

De grens over

Voor degene die het niet weten: ik heb drie maanden geleden de financiële sector verlaten en ben een eigen bedrijf gestart om mijn econometrische/ financiële/actuariële kennis ook buiten de mij bekende sector aan te bieden. Tot nu toe met succes! Ik heb een aantal mooie opdrachten in sectoren zoals de retail, detachering, zorg en reisbranche gedaan. Mijn dank voor deze mogelijkheden is groot en ik ben dan ook benieuwd naar de onbegrensde mogelijkheden van het ondernemerschap.

P.S.: de natuur kent geen grenzen, dus wees er zuinig op!

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

Yentl Goosens MSc

Eigenaar YQ solutions en Actuarieel Talent van het Jaar 2020.