Risico’s voor de 21e eeuw

Blog •

In deze turbulente corona-tijden wil ik graag de aandacht vestigen op een positief nieuwsfeit dat wellicht aan de aandacht is ontsnapt. Begin maart werd bekend dat mijn collega Roger Laeven van de UvA een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro heeft ontvangen van de NWO.

Risico’s voor de 21e eeuw

Deze beurs is gericht op excellente senioronderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en als coach voor jonge onderzoekers te kunnen fungeren. Dit jaar ontvingen 32 onderzoekers een dergelijke beurs. Het komt relatief weinig voor dat deze beurzen aan economen worden toegekend (dit jaar één en de vorige keer was één beurs in 2017) en het is extra bijzonder dat nu een actuaris in de prijzen is gevallen!

Onze sterk met elkaar verbonden en steeds complexere wereld, brengt nieuwe risico's met zich mee voor onze wereldwijde samenleving.

Het project waaraan de beurs is toegekend is: Risico’s voor de 21e eeuw. Onze sterk met elkaar verbonden en steeds complexere wereld, brengt nieuwe risico's met zich mee voor onze wereldwijde samenleving. Deze risico's gaan gepaard met financieel-economische instabiliteit, veranderingen in het milieu en technologische storingen, klimaatverandering, of massale cyberaanvallen. De gemeenschappelijke kenmerken van deze risico's zijn hun feedback-lussen in tijd en ruimte. In het afgelopen decennium hebben academici een veelvoud aan risicomodellen ontwikkeld die speciaal zijn ontworpen om tijd- en ruimteversterking vast te leggen. Verder is een sterke toename in afhankelijkheid van risicomodellen door regelgevende instanties, verzekerings- en financiële instellingen en overheidsinstanties waarneembaar.

De vraag is of de nieuwe risicomodellen de onzekerheid hebben doen afnemen? Integendeel: hun toegenomen complexiteit en steeds verder uitdijend toepassingsgebied hebben geleid tot een dramatische toename van het modelrisico. Nieuwe benaderingen zijn dus ook nodig om moderne risico-evaluaties uit te voeren, die beantwoorden aan de uitdagingen van de risico’s van de 21e eeuw.

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

prof. dr. Antoon Pelsser HonFIA

Partner bij Risk at Work en hoogleraar Financiering en Actuariaat aan de Universiteit Maastricht.