Terug naar de basis

Blog •

Relativeren is en blijft een kunst. Luxe of niet, het zit in de aard van het beestje (lees de mens) om ons vooral druk te maken. Bijvoorbeeld over de vele berichten via de buurtapp. Waar de diepgang vaak niet verder reikt dan geklaag over een verkeerd geplaatste container die het straatbeeld aantast.

Terug naar de basis

Ook al vinden we onszelf best normaal, we denken en relativeren als actuaris vaak op onze eigen manier. We nemen niet alles voor lief, maar schreeuwen onze mening ook niet gelijk van de daken.

Kijkend naar onze werkzaamheden in Nederland, kunnen we concluderen dat ons vakgebied zich blijft door ontwikkelen. Wetteksten en richtlijnen worden verfijnd om risico’s en risicobereidheid goed te monitoren met als doel de verplichtingen richting de polishouders te waarborgen. We houden van details en kunnen ons er geheel in onder dompelen. Hierdoor overzie je niet altijd de essentie van ons vak: solidariteit en risicodeling.

Ook al vinden we onszelf best normaal, we denken en relativeren als actuaris vaak op onze eigen manier.

In de westerse wereld gaan we inmiddels erg ver (Solvency II, IFRS17, Basel 4, …), maar staan er niet altijd bij stil dat in een groot gedeelte van de wereld onze ‘basale’ zaken een stuk minder goed zijn geregeld. Eén geluk: we kunnen ze helpen om met onze kennis en kunde vervolgstappen te zetten.

Afgelopen periode ben ik met mijn collega Diederik van Eck betrokken geweest bij een mooi traject met PharmAccess Foundation. PharmAccess Foundation zet zich in voor het verbeteren van zorg in ontwikkelingslanden. Hiervoor is mobiele technologie ontwikkeld die zorg toegankelijk maakt voor de gehele bevolking. Immers niet iedereen in ontwikkelingslanden heeft een bankrekening, terwijl sparen en betalingen vaak lopen via mobiele netwerken.

Samen met PharmAccess Foundation hebben we een projectiemodel ontwikkeld voor het introduceren van een zorgverzekeringsprogramma voor een provincie in Kenia. Het programma sluit aan op de strategie van de (lokale) overheid om de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties te behalen. Volgens de SDG 3.8 moet voor 2030 de gehele wereldbevolking toegang hebben tot Universal Health Coverage.

Bij een dergelijk verzekeringsprogramma zijn lokale overheden afhankelijk van internationale foundations die financiële middelen beschikbaar stellen om daarmee dergelijke programma’s te ‘funden’. Ons model wordt gebruikt in de onderhandelingen met foundations om het benodigde kapitaal inzichtelijk te maken.

Het project laat zien dat we onze kennis en kunde ook voor de essentie van verzekeringen in ontwikkelingslanden kunnen inzetten. Dus op naar meer vergelijkbare projecten!

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

drs. Harm Mulder AAG

Actuaris AG en werkzaam als consultant bij TOP-Advisory.