Vooruitzien is handelen!

Blog •

Regeren is vooruitzien. Althans dat zeggen ze. Maar in deze tijden van niet willen/kunnen/ demissionair regeren, wordt dat bepaald niet waargemaakt. Terwijl vooruitzien en vervolgens ook preventief handelen, ongelofelijk veel kan opleveren.

Vooruitzien is handelen!

In die zin hebben we hopelijk ons lesje wel geleerd door de vele maatregelen tijdens de coronapandemie. Als je maatregelen namelijk te laat, te vroeg of onzorgvuldig neemt, zijn ze veel minder effectief. Denk maar aan het carnavalsfeest in het voorjaar van 2020, de discussies rondom het al dan niet functioneren van mondkapjes, het zo snel mogelijk kwetsbaren vaccineren, of te vroeg bepaalde maatregelen (Dansen met Janssen…) loslaten.

Voor gedegen risicomanagement geldt dat vooraf problemen voorkomen vele malen effectiever is dan achteraf de impact zo klein mogelijk te maken, of schade te herstellen. Daarom geldt dat een goede risico inschatting van belang is en een goede selectie van de risico’s, die je wil dragen in de vorm van een acceptatiebeleid, toe te passen. Zo hou je op basis van de ingeschatte risico’s ook voldoende kapitaal aan.

We kijken tegenwoordig zo goed vooruit, dat we zelfs al bezig zijn met nieuwe risico’s, zoals klimaatrisico’s.

We kijken tegenwoordig zo goed vooruit, dat we zelfs al bezig zijn met nieuwe risico’s, zoals klimaatrisico’s. En dankzij scenario-analyses zelfs op nog niet gemanifesteerde risico’s. Ook in ons mooie pensioenstelsel kijken we goed vooruit. Dat deden we al toen we een stelsel voor oudedagsvoorzieningen bouwden, waarbij we deels een omslagfinanciering hebben, de AOW, en deels kapitaalsdekking via onze pensioenfondsen.


Met verdere vergrijzing op komst, ben ik blij dat we ook een groot deel middels kapitaalsdekking hebben gefinancierd. Maar met de lage rentestanden is het goed dat we juist ook nog een omslagstelsel hebben. En om ons pensioenstelsel stabiel te houden, in een wereld waarin de arbeidsmarkt veel flexibeler is geworden en pensioendeelnemers ook individueel keuzes willen kunnen maken onder een solidaire dekking, maken we nu stappen.


Kortom, laten we hopen dat we snel een nieuwe regering hebben, die weer gaat regeren en dus vooruit gaat kijken. Dan kunnen belangrijke onderwerpen als klimaatverandering, woningmarkt en de tweedeling in de maatschappij, maar ook het onderwijs, de arbeidsmarkt en niet te vergeten de langverwachte nieuwe Pensioenwet (voordat we alle discussies weer opnieuw gaan voeren…) eindelijk profiteren van vooruitzien en handelen!


Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

drs. Gisella Eikelenboom AAG

is actuaris AG en werkzaam als lid RvC/RvT bij verschillende financiële instellingen.