De actuaris en gedragstoezicht van de AFM

Kennisbank •

Voor veel actuarissen zal De Nederlandsche Bank (DNB) de bekendste financiële toezichthouder zijn. Ook het werk van de gedragstoezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), is echter relevant voor actuarieel professionals.

De actuaris en gedragstoezicht van de AFM

De AFM heeft als missie om zich sterk te maken voor eerlijke en transparante financiële markten en ze wil bijdragen aan duurzaam financieel welzijn in Nederland. In dit artikel beschrijf ik hoe de actuaris aan die missie
kan bijdragen. Voel ook de verantwoordelijkheid om het klantbelang centraal te stellen door gebruik te maken van je eigen morele kompas.

AFM: risico-gestuurd en effectgericht

In Nederland is DNB belast met prudentieel financieel toezicht op verzekeraars, banken en pensioenfondsen, en is de AFM verantwoordelijk voor het gedragstoezicht op die partijen. De AFM is een risico-gestuurde en effectgerichte toezichthouder.


Een voorbeeld van risico-gestuurd toezicht is bijvoorbeeld de jaarlijkse AFM Trendzicht. De AFM signaleert daarin de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Actuele onderwerpen in Trendzicht 2020 zijn risico’s rond aflossingsvrije hypotheken, de IBOR-transitie, en digitalisering.


Om de gewenste effecten in de markt te bereiken, heeft de AFM verschillende mogelijkheden. Ze kan formele maatregelen opleggen, zoals boetes of een last onder dwangsom, maar ook andersoortige interventies plegen zoals normoverdragende gesprekken, leidraden, of rondetafelbijeenkomsten. Afhankelijk van het probleem, kiest de AFM de naar verwachting meest effectieve interventie. Gedragswetenschappelijke inzichten worden hierbij steeds meer onderdeel van toezicht.


Lees dit artikel verder onder Download.

Download

Over de auteur

Dr. W.G. Zijlstra

werkt als toezichthouder team consumentengedrag bij de Autoriteit Financiële Markten.