De complexiteit van ons brein

Kennisbank •

Begrip van de werking van ons brein kan ons helpen beter te functioneren. De belangrijkste les, niet alles tegelijk willen. “Echt even helemaal niets doen, dat lukt de meeste mensen niet.”

De complexiteit van ons brein

‘Wat duurt dat lang’. ‘Ik zit hier mijn tijd te verdoen’. Mijmeren vergt training. De controllers die Gertie Verreck de ochtend voor dit interview in een workshop begeleidt, moeten duidelijk aan het concept wennen. Na de verplichte ‘micropauze’ bekent een van de deelnemers even snel tussendoor een mailtje te hebben beantwoord.

 

De werkende mens anno 2022. Altijd druk, altijd bezig, altijd áán. Gevolg: een groeiend aantal mensen dat onderuit gaat door een burn-out. En vrijwel iedereen kent het gevoel keihard te hebben gewerkt, zonder aan het eind van de dag te kunnen zeggen waaraan precies.

 

We overbelasten ons brein, niet met complexe taken, maar met te veel taken tegelijkertijd. Juist daarom is even mijmeren, tijd verlummelen of gewoon uit het raam staren tijdens een micropauze van twee, drie minuten zo’n goed idee. Vooral als je daarvoor stevig denkwerk hebt verricht “Een gedachte is een verbinding tussen hersencellen”, zegt Gertie Verreck. “Door na een forse breininspanning even te ontspannen, je brein te laten sudderen, versterk je die verbinding”

Lees het hele interview met Gertie Verreck verder onder Download.

Download

Over de auteur

André de Vos

Freelance journalist en gespecialiseerd in economie en financiën. ‘Hij schrijft achtergrondverhalen, interviews, reportages, opiniestukken en nieuwsberichten voor diverse media.