De modelfout in het Financieel ToetsingsKader

Kennisbank •

Mijn artikel in De Actuaris van maart 2015, De kortzichtigheid van FTK en Solvency II, sloot af met de conclusie: FTK en Solvency II zijn misschien prima stelsels, men moet ze alleen niet op pensioenen en verzekeringen toepassen.

De modelfout in het Financieel ToetsingsKader

Inmiddels ben ik in die mening gesterkt. Ik neem u graag mee in mijn analyse.


Op 4 januari 2024 verscheen mijn rapport De haalbaarheid van een koopkrachtig pensioen. Het analogon naar Solvency II laat ik aan u, lezer. U hoeft alleen wat vakjargon te vertalen. In dit artikel concentreer ik mij op de conclusie ten aanzien van het FTK-model. Met het FTK-model bedoel ik de conceptuele onderbouwing van de FTK-regels.

Opzet van het onderzoek

Met een extreem voorbeeld als gedachtenexperiment zien we hoe het FTK een pensioenfonds afhoudt van een zinnig beleggingsbeleid. Kijkt u mee?


We zijn uitgegaan van de economische werkelijkheid van een gemiddeld fonds per 30 september 2023: 123,2% dekkingsgraad en 73% premiedekkingsgraad. We hebben gekeken wat er gebeurt als we een met CPI geïndexeerd pensioen uitkeren. Er wordt voor 50% belegd in aandelen en voor de andere 50% in volledig gematchte vastrentende waarden. Dit is doorgerekend op de 20.000 scenario’s die DNB voor Q4 2023 heeft vastgesteld. Onze focus lag op de stressscenario’s.

Lees het artikel verder onder Download.

Over de auteur

drs. Arno Eijgenraam AAG

Zelfstandig actuaris.