De opinie van Eric Postma - ‘AI wordt niet superieur aan de mens’

Kennisbank •

De grootste valkuil van kunstmatige intelligentie (AI) is dat mensen zich laten intimideren door verhalen over het gevaar dat AI de mensheid gaat overnemen. “Dat is een verkeerde én gevaarlijke beeldvorming”, zegt AI-professor Eric Postma. “Onderschat je eigen kracht niet.”

De opinie van Eric Postma - ‘AI wordt niet superieur aan de mens’

Definities te over. Maar wat is kunstmatige intelligentie, ofwel Artificial Intelligence (AI) volgens Eric Postma? Jeugdig, vlot, informeel en snel formulerend: “Ruwweg proberen met computertechnieken iets te doen of zelfs beter te doen dan wat mensen kunnen. Terug in de tijd: schaken. Computers kunnen heel snel vooruitdenken. Stop dus eerst de regels van het schaakspel en alle mogelijke schaakvarianten in de computer. Vervolgens weet de computer de beste zet te doen als de tegenstander een schaakstuk heeft verschoven. De computer heeft namelijk veel meer geheugen en rekenkracht. Daardoor kan hij beter schaken dan de mens.”

“Een computer weet echter niet wat een schaakstuk of schaakbord is. Hij werkt in een abstracte wereld en weet alleen wat wij de formalisatie noemen: de regels, wat wel en niet mag met de stukken. Als je dat in de gaten houdt, snap je ook dat daar de kracht ligt van AI: snel en diep zoeken dankzij computerkracht. Dat is niks nieuws, want we hebben al heel lang de calculator die de mens de baas is.”

Hoe verklaar je dan de huidige hyperigheid rond AI?

“Automatisch leren aan de hand van data is bewezen technologie
waarvan we niet meer opkijken. De hype is echter gebaseerd op
technologie die deep learning heet en al dertig jaar oud is. De laatste
tien jaar is er echter een doorbraak, een soort technology push, dankzij
vooral sterk toegenomen computerkracht en internet. Daardoor kun je
systemen trainen als je maar voldoende data hebt.”


Lees het hele interview verder onder Download.

Download

Over de auteur

Paul Jurriëns

Journalist en schrijft al vele jaren voor De Actuaris.