Solvency II is met name ontwikkeld in het eerste decennium van deze eeuw en moest de polishouders uit verschillende landen eenzelfde soort bescherming bieden binnen de interne markt van de Europese Unie. Om dit te bereiken is een prudentieel regime opgesteld waar alle Europese verzekeraars aan moeten voldoen. De kapitaalsvereisten worden berekend, als default, met de standaard formule. Deze standaard formule gaat uit van de notie van ‘de gemiddelde Europese verzekeraar’.
Hoe fijn is het om te weten dat je als verzekeraar in ieder land van de Europese Unie weet aan welke eisen je moet voldoen en op dezelfde manier wordt bekeken door de toezichthouders? En dat je als polishouder overal dezelfde bescherming geniet? Maar, is dat zo? Is dit ene regime wel zo passend? Duidelijk is dat de verzekeraars in Europa te maken hebben met verschillende onderliggende wetgeving, met verschillende historie in de ontwikkeling van de verzekeringen, met in het verleden afgesproken garanties en opties, verschillende toezichthouders en verschillen in mondige polishouder en andere stakeholders. Eigenlijk kun je je afvragen of niet alle verzekeraars qua risicoprofiel van dit ‘gemiddelde’ juist afwijken.
Lees het hele artikel verder onder Download.
Europa en Solvency II: Een level playing field of toch een ongemakkelijk keurslijf?
Kennisbank •
Solvency II is nu bijna vier jaar van kracht als prudentiële wetgeving voor de meeste verzekeraars die in Europa verzekeringen verkopen.

Recente artikelen
- Paspoorten - Actuarissen en data in hun werk Kennisbank • Redactie De Actuaris
- De Actuaris 32-4 - Data Kennisbank • Redactie De Actuaris
- Verzekeren is vooruitzien Kennisbank • Daan van Ederen PhD
- Dynamisch voorsorteren op Wtp-renteafdekking Kennisbank • drs. Ludo Nagel CFA CAIA, drs. Pieter Marres AAG
- Multi-stage stochastische modellering adresseert tekortkomingen van Markowitz’ portfolio-optimalisatie Kennisbank • Lars Beute MSc