Gaat de actuaris COVID-19 overleven of overmeesteren?

Kennisbank •

In december 2019 lees ik een krantenartikel over de perikelen van een virus rond de stad Wuhan. Daarna volg ik de ontwikkelingen via Twitter. Wereldwijd duiken er op dat moment veel grappige filmpjes over het virus op.

Gaat de actuaris COVID-19 overleven of overmeesteren?

Maar al snel neemt de humor af. De stad Wuhan sluit haar grenzen, niemand komt er
meer in of uit. In no time worden IC-ziekenhuizen gebouwd in verband met een tekort aan IC-bedden. Op 22 januari neemt de Chinese overheid draconische maatregelen. Deze lijken voor de wereld op dat moment overdreven. Maar als de officiële sterftecijfers van de opgenomen gevallen bekend worden, neemt de scepsis snel af. De wereld hoopt dat het virus daar kan worden ingeperkt.


Niets is minder waar. Op 31 januari komt het bericht dat Italië de eerste besmettingen heeft. Ondertussen denken wij dat Nederland mogelijk niet geraakt zal worden. Helaas zijn Nederlanders globetrotters. Vakantiegangers komen terug uit besmette regio’s. En voor je het weet heeft Nederland op 27 februari de eerste geregistreerde besmetting.


Op 3 maart publiceert de WHO dat het Coronavirus (COVID-19) op dat moment een mortality rate van 3,4% heeft. Bij de normale griep is dat minder dan 1%. Dit virus is dus erg dodelijk. We worden allen geraakt en hard. Op 16 maart gaan we in Nederland de lockdown in, zoals veel andere landen om ons heen. Op dat moment hebben we 1.413
geregistreerde besmettingen waarvan er 146 zijn opgenomen op de IC. Het aantal neemt explosief toe en op 31 maart zijn er al 1.189 opgenomen op de IC en zijn er 12.595 geregistreerde gevallen. Nederland is dan volledig in de ban van COVID-19. Met name door de onwetendheid over het verloop van de besmetting. Ook ik raak ontstemd over de toename.

Dit artikel is geschreven in de laatste week van oktober 2023.

Over de auteur

Drs. Jan de Wit AAG ROV

is partner bij Periscoop Pensioenen BV.