Het effect van klimaatverandering op huidkanker in Nederland

Kennisbank •

Volgens het Centraal Plan Bureau zullen de zorgkosten als percentage van het bbp aanzienlijk toenemen, wat mogelijk voor problemen kan leiden voor zorgverzekeraars. Huidkanker stond in 2019 op de tweede plaats als meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

Het effect van klimaatverandering op huidkanker in Nederland

Over de periode van 1989 tot 2019 is het totaal aantal incidenten van huidkanker sterk gestegen. Daarbij is niet alleen het aantal incidenten gestegen, maar de totale zorgkosten van huidkanker incidenten zijn ook meegestegen. Melanoom huidkankerbehandeling was de vierde duurste kankerbehandeling in Nederland in 2017.


Uit onderzoek van Acta Dermato-Venereologica blijkt dat in de periode van 2007-2017 de gemiddelde behandelingskosten per persoon met 11% zijn gestegen en de gemiddelde kosten voor geneesmiddelen per persoon met 113% zijn gestegen. Dezelfde onderzoekers verwachten dat de kosten voor de behandeling van melanoom huidkanker alleen maar meer zullen gaan stijgen.

De toename van het aantal incidenten en de daarbij oplopende zorgkosten wordt mede toegeschreven aan een stijging van 9% in UVstraling in Nederland van 1981-20132. Hoewel UV-straling algemeen bekend staat als de belangrijkste oorzaak van huidkanker, is het exacte verband nog niet volledig begrepen. Dit komt grotendeels doordat menselijk gedrag, zoals zonnebrandcrèmegebruik en blootstelling aan de zon, aanzienlijke invloed heeft op de hoeveelheid blootstelling aan UV-straling. Bovendien verhoogt het gebruik van zonnebanken het risico op het ontwikkelen van huidkanker.


Lees dit artikel verder onder Download.

Over de auteur

Julia Theuws

J.S. Theuws heeft haar MSc-scriptie voor de master Actuarial Science and Mathematical Finance geschreven bij Ernst & Young.