Hoge inflatie: een nieuw economisch gevaar?

Kennisbank •

De coronapandemie kwam voor velen als een donderslag bij heldere hemel. Door de strenge maatregelen ontstond een scherpe recessie, waarbij vooral de dienstensector, zoals horeca, cultuur en toerisme, het zwaar voor de kiezen kreeg.

Hoge inflatie: een nieuw economisch gevaar?

De ongekende financiële steunmaatregelen van overheden en centrale banken hebben vermoedelijk een systeemcrisis voorkomen. Inmiddels is de pandemie in veel ontwikkelde landen (deels) onder controle en trekt de economische activiteit flink aan. De combinatie van economisch herstel met nog steeds flinke steunmaatregelen zorgt voor nieuwe risico’s, waaronder inflatie. In de VS is de inflatie al opgelopen tot 5,4% en ook in diverse Europese landen zien we meer inflatiedruk met percentages rond 3%. Moeten we ons in Nederland zorgen gaan maken over hoge inflatie?

Historie inflatiecrises

Historisch gezien zijn er veel periodes geweest waarin de inflatie is uitgekomen boven de twintig procent, wat door economen wordt aangeduid als een inflatiecrisis (grafiek 1). Dit geldt in het bijzonder voor veel opkomende markten in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, zoals Mexico (1994), Rusland (1998) en Argentinië (2001). Heel vaak volgde inflatie bij deze landen op een schuldencrisis, waarbij overheden niet in staat bleken aan hun verplichtingen te voldoen. Het hanteren van een vaste wisselkoers – doorgaans ten opzichte van de Amerikaanse dollar – versterkte de problematiek. Doordat de wisselkoers bij een schuldencrisis daalt, worden importen duurder en stijgt het binnenlands prijspeil. Door herstructurering van de schuld én door internationale hulp (IMF) wordt het vertrouwen in de regel hersteld en kan het betreffende land weer met een schone lei beginnen.


Lees het hele artikel verder onder Download.

Over de auteur

dr. Ronald Bosman

werkt als onafhankelijk consultant en docent op het gebied van (behavioural) risk management. Tevens is hij verbonden aan de School of Business and Economics van de Vrije Universiteit Amsterdam.