Klimaatverandering in stormen, extreme neerslag en hagel

Kennisbank •

Stormen, extreme neerslag en hagel veroorzaken veel chade. De afgelopen decennia is in onze streken de stormactiviteit afgenomen, terwijl extreme neerslag is toegenomen.

Klimaatverandering in stormen, extreme neerslag en hagel

Voor de komende decennia is onzeker hoe de stormactiviteit zal veranderen, terwijl de frequentie en intensiteit van extreme neerslag en hagel waarschijnlijk zullen toenemen. De verwachte veranderingen in stormen, extreme neerslag en hagel, en hun onzekerheid, zijn te begrijpen op basis van eenvoudige natuurkunde.

WARME LUCHT BEVAT MEER WATERDAMP

De natuurkunde op basis waarvan je trends in stormen, neerslag en hagel kunt begrijpen is vrij eenvoudig. Misschien wel het belangrijkste is dat warmere lucht meer waterdamp kan bevatten. Dit komt doordat naarmate het warmer is meer watermoleculen voldoende snel bewegen om te ontsnappen uit de vloeibare fase naar de dampfase. De toename in waterdamp is 7% per graad Celsius. Als in stijgende, en daarbij afkoelende lucht de waterdamp condenseert, zal ook de hoeveelheid neerslag toenemen met 7% per graad. De neerslagintensiteit (de hoeveelheid per uur) kan zelfs nog meer toenemen, doordat meer condensatiewarmte vrijkomt. De stijgende lucht wordt daardoor warmer, het verschil in temperatuur en dichtheid met die van de omgeving wordt groter, de opwaartse kracht op de warmere, lichtere lucht neemt toe, de lucht stijgt sneller, en regent sneller uit. De neerslagintensiteit neemt voor de meest extreme buien toe met ongeveer 12% per graad, waarvan 7% door meer waterdamp en 5% door grotere stijgsnelheid.

Over de auteur

Dr. ir. Peter Siegmund

is klimaatonderzoeker bij het KNMI.