Minder mobiliteit betekent meer kansen voor mensen met een beperking - interview met Rick Brink

Kennisbank •

Sinds een jaar komt Rick Brink als minister van Gehandicaptenzaken op voor de belangen van mensen met een beperking. Hij wil de beeldvorming veranderen. “Mensen met een beperking zijn geen financieel risico, maar een bron van talent. Dat moeten we veel meer laten zien."

Minder mobiliteit betekent meer kansen voor mensen met een beperking - interview met Rick Brink

Voor en tijdens corona, zo deelt Rick Brink zijn ‘ambtstermijn’ in. Vóór corona was de minister voor Gehandicaptenzaken bezig met zaken als studeren met een handicap en de ontwikkeling van inclusieve speeltuinen, waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. Een schommel waar je met een rolstoel op kunt, naast de bekende wipkip en glijbaan. Er zijn er nu vier geopend, helaas nogal sobertjes, vanwege corona.


Want door corona is alles anders, zeker ook voor gehandicapten. Toch is Brink positief over de kansen die het virus mensen met een beperking kan bieden. “Thuiswerken en –studeren is door corona heel normaal geworden. Alle werkgevers zien dat het goed werkt. En dat blijft zo. Dat biedt meer kansen aan mensen met een beperking, die minder mobiel zijn. Je zou kunnen zeggen dat de voorsprong van gezonde werknemers kleiner is geworden.”


Brink, die leidt aan osteogenesis imperfecta, een erfelijke aandoening die zeer broze botten veroorzaakt, won vorig jaar in een tv-verkiezing georganiseerd door de KRO-NCRV de titel ‘Minister van Gehandicaptenzaken’. Hij is in dienst van de omroep, die zijn ambtstermijn inmiddels heeft verlengd tot de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Een veel logischer eindpunt, vindt hij zelf. “Je bent de eerste maanden bezig om een netwerk op te bouwen. Zonde om dat na een jaar allemaal weg te gooien.”

Over de auteur

André de Vos

Freelance journalist en gespecialiseerd in economie en financiën. ‘Hij schrijft achtergrondverhalen, interviews, reportages, opiniestukken en nieuwsberichten voor diverse media.