Rapportageverplichtingen onder verschillende stelsels

Kennisbank •

Veel actuarissen zijn actief bij verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. Een belangrijk onderdeel van ons werk is om er voor te zorgen dat er voldoende geld aanwezig is om aan de verplichtingen te voldoen. Daarvoor zijn uitgebreide sets verslagleggingsregelgeving ontwikkeld onder Solvency II (en straks IFRS 17) voor verzekeraars en FTK voor pensioenfondsen.

Rapportageverplichtingen onder verschillende stelsels

Hoewel deze verschillende sets regelgeving veel overlap hebben qua principes, zijn er toch grote verschillen in de uitwerking. In dit artikel gaan we voor de elementen rentecurve, contractgrens, risicomarge en kapitaalseis in op de vraag of de verslagleggingsregelgeving een consistent beeld vertoont en, indien dat niet het geval is, wat hiervan een mogelijke oorzaak is.

 

In de afgelopen 10 -15 jaar zijn er grote veranderingen geweest in de verslagleggingswetgeving met betrekking tot pensioen- en verzekeringsverplichtingen. Een gemene deler hierbij is dat in steeds sterkere mate de verslaglegging aan dient te sluiten bij beste inschattingen die worden gedicteerd door de markt. Dit vereiste in toenemende mate meer complexe berekeningen en het wekt dan ook geen verbazing dat de positie van de actuaris als specialist in het controleproces bij accountantskantoren is toegenomen. Daarnaast leggen wij ook de koppeling naar IFRS 17, de accountingstandaard die vanaf 2023 wordt gehanteerd voor de verzekeringsverplichtingen in de jaarrekening.


Lees het hele artikel van Machiel Koper en Jeroen Gielen verder onder Download.

Over de auteur

dr. Jeroen Gielen AAG

Actuaris AG en werkzaam als director in het actuariële team van KPMG.