Renterisico in Nederlandse hypotheken

Kennisbank •
Drs. Pieter Bouwknegt AAG, prof. dr. Antoon Pelsser HonFIA

Woninghypotheken zijn een belangrijke beleggingscategorie voor verzekeraars en pensioenfondsen. Van de eigen-rekening-beleggingen van verzekeraars is meer dan € 80 miljard belegd in woninghypotheken.

Renterisico in Nederlandse hypotheken

Nederlandse woninghypotheken hebben, in het algemeen, lange looptijden van 10 tot 30 jaar, kennen een relatief laag wanbetalingsrisico en bieden een rente van 100 en 150 basispunten boven de swaprente. Deze factoren maken Nederlandse woninghypotheken aantrekkelijk voor het afdekken van langlopende verplichtingen.


Woninghypotheken zijn echter geen eenvoudige langlopende vastrentende waarde. Dit komt door de opties die de hypotheekgever (de woningeigenaar) heeft om de hypotheek geheel of gedeeltelijk vervroegd op nominale waarde af te lossen. Bij dalende rentes is het, in principe, voordeliger voor de hypotheekgever om de bestaande hypotheek extra snel af te lossen en te herfinancieren tegen de actuele lagere rente. Bij stijgende rentes is het juist voordeliger voor de hypotheekgever om zo weinig mogelijk af te lossen en daarmee zo lang mogelijk te profiteren van de lagere hypotheekrente in het lopende contract. In beide gevallen is het gedrag van de hypotheekgever ongunstig voor de hypotheeknemer (de bank, verzekeraar, pensioenfonds). Door de aflossingsopties ontstaat er dus een aanzienlijk renterisico in woninghypotheken als beleggingscategorie. Het zal duidelijk zijn dat het goed modelleren van het aflossingsgedrag van de klanten belangrijk is om het renterisico van woninghypotheken goed in beeld te krijgen.


Lees dit artikel verder onder Download.

Download