Risico bij faillissementen

Kennisbank •

Sinds vijf jaar is er een resolutiemechanisme voor verzekeraars. Dat moet ontwrichtende faillissementen voorkomen. Het instrumentarium is nog niet in de praktijk getest. “Daar zijn we blij mee”, zegt Irene Doelman van De Nederlandsche Bank (DNB).

Risico bij faillissementen

“Daar zijn we blij mee”, zegt Irene Doelman van De Nederlandsche Bank (DNB). “Maar uit professionele interesse zou ik wel een keer zo’n traject willen doorlopen.”

Drie jaar geleden werd verzekeraar Conservatrix failliet verklaard, op verzoek van DNB. En dat terwijl de toezichthouder een speciale afdeling heeft om faillissementen van verzekeraars te voorkomen. Maar Conservatrix voldeed niet aan de voorwaarden voor afwikkeling door DNB.

“Resolutie is bedoeld voor grote verzekeraars of voor nicheverzekeraars waarvan het faillissement grote maatschappelijke gevolgen kan hebben”, legt resolution officer Irene Doelman van DNB uit. Groot wil zeggen: meer dan één miljoen polishouders of meer dan één miljard aan technische voorzieningen. De maatschappelijke relevantie van nichepartijen laat zich lastiger omschrijven. Doelman noemt het voorbeeld van exportkredietverzekeringen die tijdens de coronacrisis essentieel waren om de economie draaiende te houden.


Lees het hele interview met Irene Doelman verder onder Download.

Download

Over de auteur

André de Vos

Freelance journalist en gespecialiseerd in economie en financiën. ‘Hij schrijft achtergrondverhalen, interviews, reportages, opiniestukken en nieuwsberichten voor diverse media.