Verplichtstelling in een bedrijfstakpensioenfonds

Kennisbank •

Met de komst van de Wet toekomst pensioenen laait wederom de discussie op rond de haalbaarheid van de verplichtstelling in een bedrijfstakpensioenfonds. In dit stuk ga ik in op de argumenten die een rol spelen bij de lopende discussie.

Verplichtstelling in een bedrijfstakpensioenfonds

De verplichtstelling

Pensioen is een onderdeel van de (collectieve) arbeidsovereenkomst; de inhoud daarvan is tot stand gekomen in onderhandeling tussen werkgever(s) en werknemer(s), of door hun organisaties. Op grond van de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000, kunnen sociale partners een verplichtstelling aanvragen. Wanneer deze sociale partners een naar het oordeel van de Minister van SZW een belangrijke meerderheid vertegenwoordigen kan de minister deze verplichtstelling opleggen. Dit betekent dat ook werknemers van niet-georganiseerde werkgevers in die betreffende bedrijfstak hun pensioen niet zomaar bij een ander pensioenfonds kunnen opbouwen.



De verplichtstelling zorgt ervoor dat de meeste werknemers in Nederland aanvullend pensioen opbouwen. Doordat voor alle werknemers eenzelfde premie wordt betaald, vindt er binnen de bedrijfstak geen concurrentie plaats op basis van verschillen in niveaus van de pensioenvoorziening. Kort gezegd zorgt de verplichtstelling voor een doelmatige uitvoering en dat het mogelijk is om risico’s collectief te delen, ook risico’s die anders niet zouden kunnen worden afgedekt.


Lees het hele artikel verder onder Download.

    Over de auteur

    mr. Marijke Colly

    is manager Public Affairs bij MN.