Wet toekomst pensioenen (Wtp) stelt harde eisen aan pensioencommunicatie

Kennisbank •

Nog een klein jaar, en dan is de nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp) van kracht. Met grote gevolgen voor de pensioensector, en specifiek voor pensioencommunicatie. In de – nu nog – conceptwettekst van de Wtp is namelijk een nieuwe open norm opgenomen...

Wet toekomst pensioenen (Wtp) stelt harde eisen aan pensioencommunicatie

…die pensioenuitvoerders verplicht om deelnemers aan te zetten tot relevante actie. Dat stelt dus harde eisen aan pensioencommunicatie: informatie moet activeren. Maar hoe, dat laat de wetgever aan de uitvoerders over.


Naar een nieuw pensioenstelsel

De Wtp moet gaan zorgen voor een duurzaam en houdbaar pensioen- stelsel, stelt de overheid. Deelnemers krijgen meer inzicht in de ingelegde premie, wat het persoonlijk voor hen gereserveerde vermogen is en hoeveel pensioen zij kunnen verwachten. Omdat het pensioen meer mee gaat bewegen met de economie, moeten deel- nemers zelf eerder actie gaan ondernemen. Om bij te gaan sparen als het tegenzit, bijvoorbeeld. En daarom stelt de overheid een harde eis aan de communicatie van pensioenuitvoerders: de eis van activeren.

 

Omdat deze eis de vorm van een open norm heeft, mogen uitvoerders zélf invullen hoe ze dat doen. Verplichte communicatievormen, zoals het uniforme pensioenoverzicht (de UPO) of het Pensioen 1-2-3, verdwijnen en maken plaats voor meer vrijheid voor pensioen- uitvoerders. Dat is een goede zaak. Want de uitvoerders – of hun pensioenuitvoeringsorganisatie, zoals wij – kennen hun pensioen- deelnemers tenslotte het beste, en weten hoe ze hen het beste kunnen activeren. De open norm om te activeren biedt pensioenuitvoerders dus nieuwe ruimte om hun werk goed te doen.


Lees het hele artikel verder onder Download.

Over de auteur

Catharien Hamerslag

is senior consultant pensioencommunicatie en lid van het Expertisecentrum TKP Pensioen.