2012: Zina Lekniute MSc

Maandag 4 juni 2012 ontving Zina Lekniute MSc uit handen van de juryvoorzitter drs. Maarten Dijkshoorn AAG de Johan de Witt prijs 2012. Lekniute ontving de prijs voor haar scriptie ‘A value-based approach to pension plan redesign in the Netherlands. Who will gain and who will lose?’.

2012: Zina Lekniute MSc

De winnende scriptie van Zina Lekniute analyseert hoe veranderingen in het Nederlandse pensioenstelsel leiden tot een herverdeling van de pensioenwaarde over de verschillende generaties. Deze scriptie sluit volgens de jury perfect aan bij recente discussies over aanpassing van het Nederlandse pensioenstelsel en de gevolgen daarvan voor de verschillende generaties. De scriptie levert op deze manier een belangrijke bijdrage aan het debat over de toekomst het Nederlandse pensioenstelsel.

De veranderingen die in de scriptie onderzocht worden zijn de verschuiving van eindloonregeling naar beschikbare premieregeling en de overgang van nominale aanspraken naar reële. Beide veranderingen leiden tot een waardeoverdracht van de oude naar de jonge generatie.

Zina Lekniute is afkomstig uit Litouwen en studeerde af aan Tilburg University.