2013: dr. Leendert van Gastel

Vrijdag 7 juni 2013 ontving Leendert van Gastel (1961) uit handen van de juryvoorzitter drs. Maarten Dijkshoorn AAG de Johan de Witt prijzen 2012. Van Gastel ontving de prijs voor zijn scriptie ‘Risk beyond the Hedge’.

2013: dr. Leendert van Gastel

Volgens de jury heeft Leendert van Gastel om meerdere redenen de Johan de Witt scriptieprijs 2013 verdiend. In zijn scriptie ontwikkelt hij een raamwerk voor het waarderen van verzekeringsproducten met ingebedde opties of garanties. Daarbij onderscheidt hij twee belangrijke componenten: het bepalen van een goede hedge strategie en het kwantificeren van het resterende risico. Het unieke aan zijn aanpak is dat de gebruikte methode, in tegenstelling tot meer standaard methodes, toepasbaar is op een zeer brede klasse van producten.


De analyse van Van Gastel levert niet alleen op theoretisch maar ook op praktisch gebied een belangrijke bijdrage aan het waarderen van complexe producten in incomplete markten. Een belangrijke doelstelling van toezichthouders is het stellen van scherpe eisen met betrekking tot het aanhouden van buffers voor niet te hedgen risico’s. Zijn analyse laat bovendien zien dat op efficiënte wijze deze buffers te bepalen zijn. Daarmee levert hij een belangrijke bijdrage aan het inzichtelijk maken van complexe risico’s en het stimuleren van “degelijk” risicobeheer.


Leendert van Gastel is werkzaam bij De Nederlandsche Bank en schreef zijn scriptie in het kader van de Executive Programme Actuarial Science van de UvA.