2014: dr. Zhiqiang Chen MSc PhD

Donderdag 12 juni 2014 ontving dr. Zhiqiang Chen MSc PhD, uit handen van juryvoorzitter Jos Berkemeijer AAG de Johan de Witt scriptieprijs 2014. Chen ontving de prijs voor zijn scriptie ‘Evaluating UK defined-benefit pension policies from the Dutch perspective’

2014: dr. Zhiqiang Chen MSc PhD

Zhiqiang Chen vergelijkt in zijn scriptie twee verschillende pensioensystemen met behulp van de Holistische Balans. Chen is de eerste die een landenvergelijking maakt, waarbij met name de vergelijking van toezichtinstrumentarium geheel nieuw is. Met behulp van de holistische balans kunnen vrijwel alle aspecten van een pensioensysteem worden gewaardeerd, waardoor een zo objectief mogelijke vergelijking tussen verschillende systemen mogelijk wordt.

Chen werkt in zijn scriptie de waardering uit van het Pension Protection Fund, het Britse garantiestelsel bij insolventie van de sponsor van een pensioenregeling. Dit doet hij met een Black-Scholes stochastisch model en het waarde gebaseerd ALM-model van APG. Daarna is hij in staat om de holistische balans voor een typisch Britse en typisch Nederlandse regeling te vergelijken. Die vergelijking toont aan dat Britse deelnemers meer kans op indexatie hebben en een lager neerwaarts risico. Voor de sponsor geeft het systeem zwaardere lasten en minder flexibele sturingsinstrumenten.

Zhiqiang Chen MSc. PhD, werkzaam bij APG, schreef zijn scriptie voor zijn Masterstudie Econometrie aan de Universiteit van Maastricht, waar hij in augustus 2013 Cum Laude afstudeerde.