Actuaris in de politiek

Nieuws •
Redactie De Actuaris, Redactie De Actuaris

"Waar ik zeer kritisch op ben, is dat pensioenfondsen standaard de nu toegezegde ‘vaste’ uitkeringen moeten omzetten naar ‘variabele’ uitkeringen die meebewegen met de beurs."

Actuaris in de politiek

Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november 2023, trad actuaris Agnes Joseph toe tot de Tweede Kamerfractie van Nieuw Sociaal Contract. In magazine De Actuaris (jaargang 31, editie 2) gaat ze in op haar motivatie om deze switch te maken. Het interview vond plaats voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Wat was de motivatie om je bij de partij Nieuw Sociaal Contract met
Pieter Omtzigt aan te sluiten?

“Als actuaris in de pensioensector volgde ik altijd met veel plezier de veranderingen in de pensioenwetgeving. Inmiddels is de grootste transitie in de pensioensector ooit aangekondigd. Met de inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen per 1 juli 2023. Een heel nieuw stelsel opzetten, brengt ook de komende tijd nog grote uitdagingen met zich mee. Ik zie veel praktische verbetermogelijkheden. Toen het kabinet viel, dacht ik: dit is dé kans om me daar hard voor te maken. Want waar kan je nu beter de wetgeving monitoren en waar mogelijk verbeteren dan in Den Haag?”

Had je al eerder politieke ambities of ervaringen? Of wordt dit de
eerste keer?

“Dit wordt mijn eerste keer in de politiek. Eerder hielp ik als deskundige bij wetgevingsprocessen al wel verschillende Tweede en Eerste Kamerleden met het doorgronden van de vaak complexe pensioenmaterie. Ook nam ik een paar keer deel aan rondetafelsessies over de Wet toekomst pensioenen in de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.”


Lees dit interview verder onder Download.

Download