Stilzitten is saai, (mee) bewegen is essentieel

Blog •

Het nadeel van op vakantie gaan en je krantenabonnement niet tijdelijk opzeggen, is dat bij thuiskomt zich een enorme stapel oude kranten heeft verzameld in de brievenbus die bovendien in principe oud nieuws bevatten. Oud nieuws wat op zich dus direct door kan naar de krantenafvalcontainer.

Stilzitten is saai, (mee) bewegen is essentieel

Veelal lees je een krant als weergave van gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Er bestaat zelfs een krant (een fysieke krant) die nieuws geeft wat een dag ervoor het meest (digitaal) is gelezen.

Een krant kun je echter ook lezen met een andere bril op; niet de bril die naar achteren kijkt, maar een bril waarmee je naar de toekomst kijkt. Die bril heb ik opgezet toen ik na mijn vakantie begon met mijn stapel oude kranten. Ik merkte dat mijn aandacht zich vooral richtte op artikelen als: “Vergrijzing in Griekenland maakt aflossing schuld een illusie”; “Iedereen aan de bitcoin”; of “Woningkopers zijn de dupe als banken hypotheek baseren op big data”. Maar ook artikelen als: ”Aegon kan zich meer risico veroorloven met beleggen”; “Leuk, dat delen, maar ken de risico’s”; “Een sensor op elke hoek van de straat” en “Gebrekkige solidariteit hoort bij een pensioenstelsel”, waren heerlijk om te lezen. Nadenken en proberen te visualiseren welke kant we op gaan en wat voor consequenties dat heeft; met andere woorden, denken in scenario’s.

De wereld verandert en is in beweging; stilzitten is dan ook al snel funest.

Wat zeker is, is dat onze nabije omgeving in een hoog tempo aan het veranderen is. Vrijwel niets blijft bij het oude, behalve dan misschien het pontje vanuit het Brabantse Herpt naar het Gelderse Bern. Beroepen die vroeger een 100% baanzekerheid gaven, drogen op. Dat is niet alleen binnen de financiële wereld, maar vrijwel in alle sectoren terug te zien.

De wereld verandert en is in beweging; stilzitten is dan ook al snel funest. Betekent dit dat je moet veranderen? Zeker, het is bijna een vereiste, maar tussen veranderen en niet-veranderen zit een groot grijs gebied en dat gebied noem ik bewegen. We zullen namelijk allemaal moeten meebewegen met de veranderingen die we om ons heen zien ontstaan. En wanneer we meebewegen met die veranderingen en er steeds voor zorgen dat onze rugzak met (intellectuele) bagage, ook wel kennis en vaardigheden genoemd, steeds goed gevuld en aangevuld wordt, moet je eens kijken wat voor mooie toekomst ons dan staat te wachten.

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

ir. drs. Jeroen Breen AAG

is wiskundige en actuaris AG, docent Technische Bedrijfskunde aan Avans Hogeschool in Den Bosch.