De gevolgen van klimaattransitierisico's voor asset pricing en risicobeheer

Kennisbank •

In recente jaren is er steeds meer belangstelling gekomen voor de effecten van klimaatveranderingen op financiële markten en op de economie in het algemeen.

De gevolgen van klimaattransitierisico's voor asset pricing en risicobeheer

Deze effecten komen in twee verschillende vormen, namelijk als fysieke klimaatrisico's zoals het in toenemende mate ontstaan van droogtes, extreme hitte, orkanen, tornado's of bosbranden, maar ook zoals weleens vergeten kan worden in de vorm van klimaattransitierisico's.


Deze risico's kunnen zich uiten in de vorm van aansprakelijkheidsrisico's, zoals reputatieschade, of in de vorm van regelgevingsrisico's, zoals boetes of sancties door toezichthoudende instanties. Daarnaast kunnen klimaattransitierisico's zich ook manifesteren als beleggingsrisico's. De overgang naar een duurzamere economie kan namelijk leiden tot aanzienlijke verschuivingen in de activawaarden van bedrijven die financiële instellingen mogelijk op hun balans hebben vanwege hun blootstelling aan klimaattransitierisico's. Deze factoren illustreren waarom financiële instellingen er een duidelijk belang bij hebben om klimaattransitierisico's mee te nemen in besluiten over hun bedrijfsactiviteiten en beleggingsstrategieën.


Lees dit artikel verder onder Download.

Over de auteur

Stephen Bouman MSc

PhD Candidate in Finance bij Tilburg University.