Stephen Bouman wint de Johan de Witt prijs 2023

Nieuws •

Vrijdag 17 november 2023 ontving Stephen Bouman MSc, uit handen van juryvoorzitter Jos Berkemeijer AAG, de Johan de Witt prijs 2023 voor zijn scriptie “The Asset Pricing and Risk Management Implications of Climate Transition Risks”.

Stephen Bouman wint de Johan de Witt prijs 2023

Met deze scriptie is hij cum laude afgestudeerd voor de Master in Quantitative Finance and Actuarial Science aan Tilburg University.

Stephen heeft onderzocht of er een risicopremie voor klimaatrisico's bestaat in de markten van Amerikaanse aandelen en bedrijfsobligaties. Voor zijn onderzoek heeft hij een nieuwe index van klimaattransitierisico’s geconstrueerd, op basis van onder meer tekstuele analyse- en deep learning technieken. De verkregen index wordt gebruikt als input voor verschillende modellen die tot doel hebben het verband tussen rendement en klimaattransitierisico’s aan te tonen.

Op grond van zijn onderzoek concludeert Stephen dat er in de periode 2012-2022 bewijs is voor het bestaan van een risicopremie voor klimaattransitierisico. Deze risico’s blijken voor zowel industrieën met een duurzaamheidsrisico als ook breder, een negatief effect te hebben op het rendement. Groene activa reageren echter positief op het risico van de klimaattransitie en kunnen dus door beleggers worden gezien als veilige havens tegen de financiële gevolgen van de klimaattransitie.

De jury van de Johan de Witt prijs ziet het onderzoek van Stephen naar klimaattransitierisico als uiterst relevant voor de maatschappij en het bredere actuariële werkveld. In de variëteit van verschillende modellen die daarbij worden gehanteerd, is met name de inzet van deep learning technieken innovatief. De jury is benieuwd hoe zijn onderzoek, en een eventueel vervolgonderzoek, zich vertalen naar het praktische beleggingsbeleid van financiële instellingen zoals banken, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.