Wij gaan met pensioen, maar bijen werken zich dood

Blog •

Bijen werken zich uit de naad om onze wereld nog een beetje in balans te houden. Dat werd me pas echt duidelijk toen ik afgelopen zomer een imkerij in de buurt van Nijmegen bezocht.

Wij gaan met pensioen, maar bijen werken zich dood

De imker vertelde vol enthousiasme over de betoverende wereld van de tweehonderd bijenkoloniën die hij in de afgelopen 50 jaar heeft verzorgd. De imkerij was als een bruisend dorp van activiteit, waar duizenden bijen hun taken met precisie uitvoerden.

Bijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem en zijn van onschatbare waarde voor het voortbestaan van de mensheid. Niet alleen voor de productie van heerlijke honing, maar vooral vanwege hun rol als bestuivers van planten. Ongeveer 75% van de voedselgewassen die we verbouwen zijn afhankelijk van bestuiving door bijen. Zonder hen zouden veel van onze favoriete vruchten en groenten schaars worden. Met andere woorden zorgen ze voor een gezonde en gevarieerde voedselketen, wat op zijn beurt bijdraagt aan de stabiliteit van het klimaat.

De imker vertelde me dat Albert Einstein ooit gezegd zou hebben dat als de bijen uitsterven, binnen vijf jaar ook de mensheid uitsterft.

Ondanks dat bijen een enorme bijdrage leveren aan onze landbouw, is diezelfde industrie een van de belangrijkste redenen waarom bijenpopulaties wereldwijd enorm onder druk staan. Bijna 35% van de bijen zijn wereldwijd met uitsterven bedreigd1. Als gevolg van menselijke invloeden sterven bijensoorten wel 100 tot 1.000 keer sneller uit dan voorheen. Intensieve landbouw, monocultuur, pesticiden en hogere temperaturen zijn enorm problematisch voor bijenpopulaties en daarmee de diversiteit en kwaliteit van ons voedsel.

Gelukkig kan je als individu gewoon je steentje bijdragen ter behoud van de bij! Als toegewijde consultant, deel ik graag wat goedbedoeld advies met jullie:

  1. Koop meer lokale bijenproducten bij de plaatselijke imker. Honing is slechts het begin! Een lepeltje pollen per dag doet wonderen tegen hooikoorts, en met het natuurlijk antibioticum 'propolis' kan je iedere ontsteking snel in de kiem smoren.

  2. Fleur je wereld op met een veelzijdige verzameling inheemse planten, die op verschillende momenten van het jaar in bloei staan.
  3. Kies bewust voor producten die geteeld zijn zonder schadelijke pesticiden.

De imker vertelde me dat Albert Einstein ooit gezegd zou hebben dat als de bijen uitsterven, binnen vijf jaar ook de mensheid uitsterft. Met de huidige trend zou mijn generatie hun pensioen dan niet eens halen. Hoewel het niet helemaal zeker is of Einstein deze uitspraak daadwerkelijk heeft gedaan, en het evenmin bewezen is of het überhaupt waar is, kan het misschien wat inspiratie geven voor een origineel ORSA-scenario?

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

1 www.un.org/en/observances/bee-day

Over de auteur

Nienke Marcus MSc AAG

Actuaris AG en manager op kwantitatieve en klimaatrisicoprojecten binnen het Insurance team van KPMG.