De drie wijzen

Blog •

Het zijn de laatste dagen voor kerst. Een week voor kerst zetten wij (lees: mijn vrouw) thuis de kerstboom op. Daar zetten wij (lees: ikzelf) de kerststal bij. De kerststal is een erfstuk. Mijn oma heeft de stal in de jaren vijftig gekocht bij de V&D. Kom daar nog maar eens om in deze tijd!

De drie wijzen

Wel is er ieder jaar een vraag. Zet ik de drie wijzen er al bij of doe ik dat pas op 6 januari? Op 6 januari is het immers Driekoningen en dan komen deze drie wijzen uit het Oosten bij de stal aan. Wij vieren 6 januari thuis met een driekoningentaart en degene die de boon in zijn stuk taart heeft, mag zich kronen tot koning met de meegeleverde papieren kroon.

Dit jaar zet ik de drie wijzen er met zekerheid direct bij. De zekerheid komt voort uit de drie wijzen die dit jaar van ons heen zijn gegaan op weg naar Petrus bij de hemelpoort. Dat zijn onze leden van het Koninklijk Actuarieel Genootschap Hans Haamke, Peter Kuijs (ere-lid) en Ad Kok (ere-lid). Ik hoop dat Petrus het aankan, zoveel wijsheid aan de poort!

Hopelijk komt er gauw een (zaken)kabinet van wijzen, die samen met de nieuwe Tweede Kamer aan oplossingen gaan werken.

Wat dat betreft ben ik jaloers op Petrus, want wat wijsheid kan Nederland wel gebruiken. Nederland wil namelijk gewoon naar school, kunnen wonen, naar de dokter, naar de supermarkt en één keer per jaar op (vlieg)vakantie. Dat is toch niet teveel gevraagd?

Om dit te bewerkstelligen heeft Nederland gestemd op Geert en Pieter. Zij moeten het gaan regelen, aangezien VVD, CDA en D66 de boel lieten vastlopen in de Europese regelbrij. Helaas gaan de gesprekken nu nog niet over de oplossingen, maar over de vraag of Geert zich wel aan de Grondwet houdt. Op dit soort schermutselingen zit Nederland niet te wachten. Hopelijk komt er gauw een (zaken)kabinet van wijzen, die samen met de nieuwe Tweede Kamer aan oplossingen gaan werken.

Vooralsnog moeten wij het doen met wat eerste kritische Kamervragen van onze eigen Agnes Joseph rondom het pensioenakkoord. Ik hoop en verwacht dat zij als pensioenwijze de leiding neemt rondom de invoering van het nieuwe pensioenstelsel.


Verder moeten wij het voor 2024 vooralsnog doen met de inspiratie die de drie actuariële wijzen ons de afgelopen jaren gegeven hebben. Heren, veel dank daarvoor! Bij mij thuis heten de wijzen dit jaar geen Melchior, Balthasar en Caspar, maar Hans, Peter en Ad!

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

drs. Jan-Huug Lobregt AAG

Actuaris AG en EMEA Actuarial Services Lead Partner bij PwC.