Digitaal gezien worden

Blog •

Ik denk dat iedereen wel eens nagedacht heeft over de vraag hoe om te gaan met sociale media. Voor mij was dat moment tijdens de COVID-19-lockdowns in 2020. Opeens hadden veel kennissen de tijd om virtueel met mij te praten.

Digitaal gezien worden

Tijdens één van die gesprekken maakte een Zwitserse collega mij ervan bewust dat het naar de toekomst toe belangrijker wordt om digitaal gezien te worden.


Sinds enige tijd ben ik dan ook actiever geworden op LinkedIn om zo inzichten te delen die mogelijk nuttig zijn voor anderen. Mijn insteek is een originele inbreng te plaatsen op basis van persoonlijke ervaringen. Het scala aan onderwerpen is breed: over het helpen van Noord-Macedonische vluchtelingen tot en met de grote datalek bij onder andere pensioenfondsen. Wat mij stimuleert is dat een bijdrage soms een bereik heeft van bijna tienduizend clicks.

De wereld wordt er niet eenvoudiger op en daarom is een actuariële kijk op zaken steeds meer gewenst.

Een volgende stap is een actieve bijdrage leveren aan het actuariële onderwijs. Sinds 2005 ben ik betrokken bij de European Actuarial Academy. Dit najaar verzorg ik een zes uur durende webinar over Practical Techniques from Asset Management Less Known to Actuaries.


Een goed voorbeeld doet volgen en dit initiatief is hopelijk een inspiratie voor beroepsgenoten. Mijn vraag is: wat ga jij - naast je werk - doen voor de beroepsgroep? Welke inzichten zijn zinvol om te delen? Ik benadruk dit omdat (digitale) zichtbaarheid van de beroepsgroep steeds belangrijker wordt. Het optreden van Henk Bets en Agnes Joseph bij de behandeling van de Wet toekomst pensioenen (Wtp), heeft sterk bijgedragen aan de bekendheid en deskundigheid van de term ‘actuaris’. Ook op LinkedIn zijn een aantal collega-actuarissen bijna dagelijks actief om zin en onzin te scheiden, interessante informatie te delen en in te gaan op maatschappelijke thema’s zoals de gevolgen van COVID-19 of diepgang te geven over het complexe Wtp-traject. Deze bijdragen worden door velen gewaardeerd.


Echter, het betreft maar een paar voorbeelden en wil de beroepsgroep meer stem krijgen als het gaat om maatschappelijk vraagstukken, dan moeten meer actuarissen zichtbaar worden. De wereld wordt er niet eenvoudiger op en daarom is een actuariële kijk op zaken steeds meer gewenst. Mag ik op je rekenen?


Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

drs. Roland van den Brink RBA AAG

Actuaris AG en voormalig voorzitter van het AG, sinds 2005 betrokken bij de European Actuarial Academy, gewerkt voor pensioenfondsen in diverse rollen en nu semi-gepensioneerd.