We moeten af van de eetrijpe avocado

Blog •

Om klimaatverandering een halt toe te roepen is het noodzakelijk dat we met z’n allen lange termijnplannen maken.

We moeten af van de eetrijpe avocado

Investeren in nieuwe groene energiebronnen die nu nog niet rendabel zijn, het afstoten van “bruine” assets die nu nog veel rendement opleveren, maar ook het bouwen aan een leefomgeving die bestand is tegen het toekomstige klimaat.


Al deze voorbeelden vereisen dat we onze korte termijnbehoeften beteugelen en inruilen voor onzekere opbrengsten die aan een verre horizon op ons wachten. Het probleem is echter: we weten al heel lang dat mensen niet goed zijn in het prioriteren van de lange termijn.

365 dagen per jaar voorzien ze ons in onze tomeloze avocado-behoefte.

Neem nu de avocado. Iedereen kent ze. Deze voedzame vrucht, die overigens tonnen water nodig heeft om te groeien en dus helemaal niet duurzaam is, is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. We gebruiken hem voor home-made guacamole, maar ook in hippe sushibowls, op toast (wat is er mis met de tosti?) of in pasta’s. Er is zelfs een horecaketen waarbij elk gerecht om avocado draait. Niet zo gek dus, dat elke supermarkt deze vrucht in de schappen heeft liggen. 365 dagen per jaar voorzien ze ons in onze tomeloze avocado-behoefte.

Maar ook dat is niet voldoende. Consumenten willen niet zomaar een avocado kopen, nee, hij moet éétrijp zijn. Want ja, we hebben niet het geduld om die sushibowl morgen in elkaar te flansen, nee, hij moet vanavond op tafel staan. Om de avocado’s te behoeden voor de knijpzuchtige handen van de consument, sprong de markt in op onze onbeteugelde behoefte en introduceerde de eetrijpe avocado. Deze is een stuk duurder, maar iedereen neemt ze gretig mee naar huis. Je kan ze zo gebruiken, nooit meer problemen als je spontaan besluit een Mexicaanse maaltijd op tafel te zetten.


Maar die eetrijpe avocado is een probleem. Hij maakt ons verslaafd aan onze korte termijnbehoefte. We raken eraan gewend dat alles voor het grijpen ligt. Als we in deze maatschappij zelfs al niet meer geduldig enkele dagen kunnen wachten totdat onze avocado rijp is, hoe moeten we onszelf dan activeren tot een klimaatvriendelijke wereld?

Laten we onszelf trainen om verder vooruit te kijken. Haal die eetrijpe avocado uit je mandje. Goed voor de portemonnee en je klimaatbrein!

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

Iris Nonneman MSc AAG

Actuaris AG, ESG data scientist bij DNB, docent post-master Actuariaat en lid van de AG-commissie Actuarial Data Science en Kring Young Actuaries AG.