Column - Think globally act locally

Kennisbank •

Disruptie in de Nederlandse verzekeringsbranche komt vaak uit de hoek van buitenlandse verzekeraars. Reden: zij staan onder minder streng toezicht dan de financiële sector in Nederland. Dit ondermijnt solidariteit, aldus een breed gedragen veronderstelling onder Nederlandse vakgenoten.

Column - Think globally act locally

Wij kunnen dit helpen te verminderen door dezelfde normen in ons werk in heel Europa, of zelfs wereldwijd, consequent toe te passen. Zouden we het ook anders kunnen zien? Wellicht door ons juist meer te laten uitdagen door de ruimte die er over de grens wel is? Uiteraard zonder daarbij de belangen van polishouders uit het oog te verliezen.

Onze beroepsgroep wordt steeds vaker geconfronteerd met wereldwijde ontwikkelingen en trends. Naast klassieke onderwerpen als solvabiliteitsvereisten en boekhoudnormen, zijn dat bijvoorbeeld klimaatverandering en onbegrensde technologische ontwikkelingen. En onderschat ook het effect van veranderende demografische ontwikkelingen en maatschappelijke verhoudingen niet. Om maar eens een voorbeeld te noemen: terwijl in Nederland de bevolkingsgroei afneemt, komen er tot 2025 wereldwijd een miljard mensen bij. Door een steeds groeiende dynamische mix van regelgevende en (internationale) marktkrachten, met daarbij mondiale tendensen, is het een vereiste dat wij global gaan denken.


Daarnaast hoeven we ons ook al lang niet meer te beperken tot de traditionele habitat verzekeringen, risk management en pensioenen. Onze rijke geschiedenis brengt ons inmiddels veel verder in nieuwe toepassingsdomeinen zoals zorg en Data Science, waaronder Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning. Daar is onze sterke analytische, en zowel voorspellende als verklarende, (reken)capaciteit volgens mij meer dan welkom. De brede trend van meer en meer gebruik van data is immers in veel sectoren aanwezig. Zo zouden we in diverse branches kunnen anticiperen op de trend dat traditionele demografische selectiecriteria worden ingehaald door telematica, dat risico’s en gedragingen van individuen nauwkeuriger voorspelt; niet om wie men is, maar om wat men doet. Die toenemende stroom aan data hebben is één ding, deze vervolgens waardevol maken is onze natuur.


Laten we ons dus goed realiseren dat we veel en diverse nieuwe rollen kunnen innemen in de snel veranderende wereld met behulp van onze assets. Big Data-analyse, een adequate toepassing van AI-techniek, het adresseren van de impact van klimaatverandering op de wereld, zijn daarbij slechts illustraties van nieuwe territoria voor onze beroepsgroep, waarin wij hand in hand kunnen optrekken met zogenaamde lerende systemen, om inzicht te bieden in de wirwar aan gestructureerde en ongestructureerde data.


Ik ben van mening dat onze beroepsgroep uitstekend geëquipeerd is om – geprikkeld door trends en
maatstaven die voorbij landsgrenzen gaan – een internationale rol te verwerven. Om te beginnen bij die van het solidariteitsvraagstuk. Pak die handschoen op, dan kan onze lokale waar zelfs nog wereldhandel worden.

Over de auteur

Drs. Ron van Oijen AAG

Bestuursvoorzitter van het AG, portefeuilles: Interne organisatie, Actuarial Data Science en Internationaal.