Muziek + wiskunde = karaoke

Blog •

Ondanks dat ik mezelf al zo’n 2 jaar actuaris noem, was het pas eind oktober 2021 dat mijn jaargang in het zonnetje werd gezet tijdens de officiële diploma-uitreiking.

Muziek + wiskunde = karaoke

Het was leuk om herinneringen op te halen aan onze EMAS-periode en fijn te horen dat iedereen de afgelopen anderhalf jaar thuiswerken en videocalls eigenlijk best prima heeft overleefd. Tijdens de uitreiking hebben we gezamenlijk geprobeerd te definiëren wat een actuaris nou precies is en doet, ter voorbereiding op de vele vragen die we op verjaardagsfeestjes krijgen over ons beroep. Uiteraard had iedereen een andere definitie. Ook het huidige imago van actuarissen werd besproken, inclusief het bekende cliché dat het vaak introverte mensen zijn, die weloverwogen antwoorden geven en zichzelf vooral niet graag in de spotlight zetten.

Als ik naar de nieuwste generatie actuarissen kijk, kan ik me hier eigenlijk helemaal niet in vinden. Volgens mij stappen we namelijk met regelmaat uit de schaduw en in de spotlights. Zoals bijvoorbeeld tijdens karaoke… Mijn ervaring is dat de gemiddelde actuaris ook een schaamteloze karaokezanger is (is er eigenlijk een andere soort karaokezanger?). Menig actuaris heeft mij regelmatig verblijd door me te vergezellen voor een karaokeavond: in Utrecht na het afronden van onze laatste EMAS-case, met oud-studiegenoten in een Japanse karaoke booth, in een volle bruine kroeg op de Zeedijk, na een personeelsfeest of zelfs tijdens een personeelsfeest (al was dat gedeeltelijk onder dwang, sorry collega’s). Kortom, zet ons voor een karaokemicrofoon en zie ons shinen!

Muzikale training verbetert je wiskundige vaardigheden en op een bepaald niveau is eigenlijk alle muziek gebaseerd op wiskunde.

Deze passie voor karaoke is ook niet misplaatst. Muziek en wiskunde zijn immers nauw met elkaar verweven. Muzikale training verbetert je wiskundige vaardigheden en op een bepaald niveau is eigenlijk alle muziek gebaseerd op wiskunde. Enkele bekende wiskundigen waren ook muzikant, zoals Albert Einstein (violist en pianist) en enkele bekende muzikanten zijn ook wiskundigen, bijvoorbeeld Art Garfunkel (MSc Mathematics).

Nu snap ik ook wel dat niet elke actuaris zich meteen geroepen voelt om een liedje te performen, maar er is ongetwijfeld voor iedereen een liedje waar hij of zij gepassioneerd over is. Enkele suggesties zijn: ‘Smooth Operator – Sade’, ‘You Make It Real – James Morisson’, ‘Alice Merton – No Roots’, ‘Eagles – Take It to the Limit’ en ‘ABBA – Take A Chance On Me’.

Mocht je nog steeds niet overtuigd zijn van de intrinsieke connectie tussen actuarissen en muziek en hoe samen zingen ons leven beter kan maken, dan raad ik je vooral aan om de video ‘Actuary nerd tries to rap and dance to Savage’ te bekijken. Via dit muzikale hoogstandje ervaar je ongetwijfeld de verbondenheid met alle actuarissen op deze wereld!

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

Nienke Marcus MSc AAG

Actuaris AG en manager op kwantitatieve en klimaatrisicoprojecten binnen het Insurance team van KPMG.