Een actuaris? Wat is dat eigenlijk? Mijn grote vriend GenAI antwoordde: “Een actuaris is een financieel deskundige die risico’s en onzekerheden berekent, analyseert en beheert - vooral op het gebied van verzekeringen, pensioenen en financiën.”
Een prima definitie — al klinkt het wat traditioneel — dus ik vroeg door: “Wat kan een actuaris nog meer?” Daarop volgde het antwoord: “Het ontwerpen van scenarioanalyses voor bijvoorbeeld economische schokken of veranderende wetgeving. Een actuaris vertaalt onzekerheid naar inzicht en helpt organisaties verantwoorde keuzes maken voor de toekomst.”
De wereld heeft namelijk behoefte aan zeker inzicht in onzekere tijden.
Dat is het. Precies dát is de kern van ons vak. Actuarissen zijn scenariodenkers. Wij kunnen onzekerheden analyseren en de gevolgen van mogelijke gebeurtenissen inzichtelijk te maken. En hoewel we van oudsher vooral in de financiële sector werken, zijn risico’s en onzekerheden overal aanwezig. In elke sector. Waar risico is – en dat is overal – kan een actuaris waarde toevoegen. Gezondheidszorg, infrastructuur, overheid, onderwijs, klimaatvraagstukken: allemaal domeinen waar scenario-denken, risicomanagement en datagedreven keuzes essentieel zijn.
Beweer ik nu dus dat actuarissen in vrijwel elke sector waarde kunnen toevoegen? Ja - zolang we doen waar we goed in zijn: scenario’s ontwerpen, risico’s kwantificeren, verbanden leggen en beleidsmakers ondersteunen bij complexe besluitvorming. Dat doen we al decennialang in verzekeringen en pensioenen, bijvoorbeeld bij het vaststellen van een verantwoorde premie. Maar die expertise is breder toepasbaar.
Onlangs was ik bij een bijeenkomst over de toekomst van ons vak. Wie zijn we? Waar staan we voor? Zijn we nog met de juiste dingen bezig? Er kwamen veel relevante thema’s langs, zoals natuurlijk ook data science en AI. Uiteraard moeten wij ons blijven verdiepen in het gebruik van data science en de consequenties van AI — net als elke andere beroepsgroep. Maar belangrijker nog: we moeten vasthouden aan onze toegevoegde waarde in een wereld vol onzekerheden en het gebruik van data science en de consequenties van AI zijn daar cruciaal bij.
Tijdens die bijeenkomst kwam ook het woord ‘trots’ ter sprake. Waarop kunnen we als beroepsgroep nou trots zijn? Voor mij ligt het antwoord in maatschappelijke relevantie. Als we als actuarissen bijdragen aan maatschappelijke discussies en oplossingen, dan doen we ertoe. Daarom ben ik erg blij met het recente rapport van het Koninklijk Actuarieel Genootschap over de Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid voor Zelfstandigen (Baz): een sterk, inhoudelijk stuk dat laat zien wat wij als beroepsgroep kunnen bijdragen aan het publieke debat.
Meer daarvan graag! De wereld heeft namelijk behoefte aan zeker inzicht in onzekere tijden.
Deze blog is geschreven op persoonlijke titel.