Een klein gebaar van jou maakt een groot verschil voor anderen

Blog •

“Op een bepaald moment in je leven wil je als actuariële professional misschien iets teruggeven aan de samenleving”

Een klein gebaar van jou maakt een groot verschil voor anderen

Tijdens de coronapandemie kwam ik in aanraking met Actuaires du Monde. Deze vrijwilligersorganisatie, met de vrij vertaalde slogan “Op een bepaald moment in je leven wil je als actuariële professional misschien iets teruggeven aan de samenleving”, verzorgt onder meer pro bono opleidingen voor studenten in minder ontwikkelde landen. Zo heb ik meegeholpen met het organiseren van een webinar over datamanagement voor studenten van de Notre Dame University–Louaize, een private katholieke universiteit in Zouk Mosbeh (Libanon). In mei ondersteun ik het congres in Sarajevo met een presentatie over pensioenen. Ik hoor nu velen denken: goh leuk voor je, maar wat moet ik daarmee?


In maart 2024 verscheen een loonkostenoverzicht van actuarieel geschoolden uit maar liefst 84 landen. Deze lijst onderscheidt beginnende (junior), medior- en senioractuarissen die in loondienst werken voor een verzekeraar en vergelijkbare instellingen. Ik was benieuwd welke positie Nederlandse actuarissen innemen ten opzichte van andere actuarissen wereldwijd.

Hoe zou jij het vinden om 40 uur te werken voor 500 euro bruto per maand?

Om dat te kunnen doen begon ik de lijst te controleren op betrouwbaarheid en wat maakt de betaalde versie van ChatGTP het leven dan een stukje makkelijker. Daarna volgde een omrekening van dollars naar de euro en een correctiefactor om de loonkosten om te zetten naar het brutosalaris. Voor Nederland komt het volgende beeld naar voren: 55k, 65k en 90k bruto. Uiteraard is er in de praktijk een ruime bandbreedte vanwege zaken als de pensioenpremie, auto van de zaak en vergoedingen voor opleidingen.


Nu is de koopkracht in elk land verschillend. Absoluut gezien verdienen Zwitserse actuarissen het meest, maar het is ook een duur land om te wonen. Gelukkig is er redelijke informatie beschikbaar over het kostenniveau van veel landen. Zo kon ik voor 53 landen de salarisgegevens omzetten naar een vergelijkbare koopkracht als in Nederland. Wat dan opvalt is dat Nederland bij de subtop hoort. China en Japan scoren hoog. China omdat vooral het leven daar goedkoop is, en Japan is al geruime tijd een rijk land. Lager scoren bijvoorbeeld Canada, Frankrijk, Singapore en België. Iets wat ik niet had verwacht. Een beginnende actuaris in deze landen komt in termen van koopkracht ongeveer uit op 65% van Nederland.


Wat mij vooral interesseerde is hoe het zit in minder ontwikkelde landen zoals Botswana, Kameroen of Libanon? Schokkend en beschamend als je bedenkt dat dit collega’s zijn met een universitaire actuariële opleiding. Hoe zou jij het vinden om 40 uur te werken voor 500 euro bruto per maand? Het is dan ook niet verwonderlijk dat virtuele cursussen van honderd euro voor hen te duur zijn.


Leuk zo’n betoog Roland, maar wat is nu je oproep? Simpel, denk eens na over hoe jij of jouw organisatie beroepsgenoten in laag-inkomen landen zou kunnen ondersteunen? Bijvoorbeeld in de vorm van een donatie of door vrijwillig jouw kennis beschikbaar te stellen. Ik nodig iedereen daarom uit om de website van Actuaires du Monde te bezoeken en na te denken over wat jij kan bijdragen? Lid worden is een klein gebaar die verschil maakt.


Deze blog is geschreven op persoonlijke titel.


    Over de auteur

    drs. Roland van den Brink RBA AAG

    Actuaris AG en voormalig voorzitter van het AG, sinds 2005 betrokken bij de European Actuarial Academy, gewerkt voor pensioenfondsen in diverse rollen en nu semi-gepensioneerd.