Een opgeruimd pensioen

Blog •

Na ruim 15 jaar in de Nederlandse pensioenbranche te hebben gewerkt, heb ik via mijn werkgever de overstap kunnen maken naar de Zwitserse evenknie.

Een opgeruimd pensioen

Met de opgedane ervaring in Nederland, en inmiddels in Zwitserland, kan ik concluderen dat tweede pijler pensioenen in beide landen goed geregeld zijn en uiteraard hun voor- en nadelen kennen.

De Zwitsers staan onder meer bekend om hun om opgeruimdheid en dat doen ze ook met pensioenen: er zijn geen "slapers". Wat in Nederland per 1 januari 2019 in het “klein” geregeld is met de Wet waardeoverdracht klein pensioen, hebben de Zwitsers in het groot geregeld. Iedereen die uit dienst gaat voor de pensioengerechtigde leeftijd, is verplicht zijn pensioen over te dragen naar het pensioenfonds van zijn of haar nieuwe werkgever. Als er geen nieuwe werkgever is, dan moet het pensioen worden overgedragen naar een zogenaamd "slapers pensioenfonds".

Daarnaast zijn er nog een aantal aspecten in het Zwitserse tweede pijler systeem die ervoor zorgen dat de verplichting tot waardeoverdracht goed werkt. Allereerst is het een verplichting voor werkgevers om een pensioenregeling aan te bieden aan hun werknemers. Deze pensioenregeling moet voldoen aan een aantal minimumeisen. Iedereen die wisselt van werkgever heeft dus ook een nieuwe pensioenregeling om het opgebouwde pensioen naar toe over te dragen.

Wat in Nederland per 1 januari 2019 in het “klein” geregeld is met de Wet waardeoverdracht klein pensioen, hebben de Zwitsers in het groot geregeld.

Ten tweede biedt het merendeel van de Zwitserse werkgevers een cash-balance-pensioenregelingen aan, waarbij de werknemer een kapitaal opbouwt. Er zijn dus geen (ingewikkelde) rekenregels nodig om de over te dragen waarde vast te stellen: het opgebouwde kapitaal wordt overgedragen. Dit sluit bovendien een bijbetalingsverplichting voor werkgevers uit. Het voordeel van deze verplichte waardeoverdracht is dat het geld dat werkgevers in de pensioenregeling stoppen, alleen ten goede komt aan de werknemers en de gepensioneerden die bij deze werkgever met pensioen zijn gegaan. Bovendien zorgt het voor een eenvoudigere administratie voor zowel de pensioenuitvoerder als de deelnemer.


Dus voordat het Nederlandse pensioenakkoord definitief is uitgewerkt, zou ik willen pleiten voor het toevoegen van de verplichte waardeoverdracht. Ik vermoed dat dit tot kostenbesparingen zal leiden vanwege de eenvoudigere administratie. Met een overzichtelijker pensioen, alles op 1 plek, wordt het bovendien voor de werknemer makkelijker om zich in zijn of haar pensioen te gaan verdiepen, waarmee de pensioen-ongeletterdheid zal verminderen.


Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

drs. Ester Lamerikx AAG

Senior Manager Pensions and HR in deals bij PwC Zwitserland.