Onverdeeld pensioenvermogen

Blog •

Een gemiddeld pensioenfonds heeft op dit moment een dekkingsgraad van 100%. Dat betekent dat het vermogen gelijk is aan de marktwaarde van de uitkeringen.

Onverdeeld pensioenvermogen

Toch is er geld over bij het omrekenen naar persoonlijke pensioenvermogens vanwege het pensioenakkoord: een onverdeeld vermogen. Handig als compensatie voor het afschaffen doorsneesystematiek. Maar waar komt dit geld vandaan?

Het antwoord daarop is value based ALM (asset-liability management). Daarmee bereken je de marktwaarde van iemands pensioen. En die marktwaarde geef je vervolgens mee als persoonlijk pensioenvermogen. Op het eerste gezicht een bekend concept. De marktwaarde van de uitkeringen is namelijk gewoon de voorziening en geeft ons de bekende dekkingsgraad. Maar value based ALM gaat een stap verder. Het neemt naast de marktwaarde van beloofde uitkeringen, ook de waarde van toekomstige kortingen en indexaties mee.

De waarde van de uitkeringen, inclusief indexaties en kortingen, zijn individueel toe te wijzen.

Hoe gaat in zijn werk? We rekenen met value based ALM 10.000 economische scenario’s door tot wel 60 jaar de toekomst in op basis van de huidige wetgeving. In economisch slecht weer volgen kortingen, bij goed weer indexaties. Maar nu is het opletten: die indexaties zijn wettelijk fiscaal gemaximeerd. In goed weer is er in de berekening geld over. Dat verdwijnt in de buffer van het pensioenfonds. Bij value based ALM krijgen naast de beloofde uitkeringen, indexaties en kortingen, ook die berekende toekomstige buffers een waarde toegekend. De waarde van de uitkeringen, inclusief indexaties en kortingen, zijn individueel toe te wijzen. Maar de waarde van de buffers blijft over als ‘onverdeeld vermogen’.

Of je nu start met een dekkingsgraad van 90%, 100% of 110%: de berekening geeft gegarandeerd scenario’s met hoge buffers. En buffers hebben volgens value based ALM een waarde: een onverdeeld vermogen. Als actuaris kun je vrijwel alles berekenen. Maar hoe gaan we dit uitleggen? Doe mij bij het berekenen van het persoonlijk pensioenvermogen op basis van marktwaardering, dan toch maar gewoon de standaardmethode. Dan geef je iedereen bij 100% dekkingsgraad gewoon de voorziening mee. Dat is in mijn ogen objectiever, robuuster en beter uitlegbaar.

Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

Agnes Joseph AAG

Actuaris AG en ALM-adviseur bij Achmea. Daarnaast pensioenfondsbestuurder, docent en lid van de Commissie Actuariaat van de Pensioenfederatie.