The Revolutionary Actuary

Blog •

Yes, mijn eerste blog vanachter mijn nieuwe bureau en geschreven in mijn eigen werkkamer! Terwijl ik dit schrijf besef ik hoe snel het allemaal is gegaan. Precies 2 weken geleden kochten wij dit huis, terwijl wij 4 weken geleden onze eerste bezichtiging hadden.

The Revolutionary Actuary

Nu denk je waarschijnlijk, maar hoe dan?!? Een hypotheek aanvragen, dat duurt toch weken? Nou, het is een kwestie van, je zaken op orde hebben en een stukje risicobeheersing: een typische actuaris dus.


Terwijl het kopen van een ons huis allemaal zo snel en voorspoedig ging, is het thuiswerken nu alweer bijna 8 maanden lang ‘het nieuwe normaal’ geworden. Dit betekent dat mijn vakgenoten en ik mee moeten veranderen met de tijd. Waar wij ons normaalgesproken zo veilig voelden door lekker snel de materie en de inhoud in te duiken, begint een gesprek nu vaak met een onderwerp anders dan cijfers. Hoe bevalt het thuiswerken? Welke impact heeft de Coronacrisis op jou? Kinderen, alleenstaand, geen ruimte? Mis je je collega’s juist wel of ben je blij iemand niet te zien? Kan je de focus behouden of zit je non-stop in online meetings?

Wij zijn inderdaad analytisch en wiskundig sterk, hebben een oplossingsgericht denkvermogen, datakennis, programeerervaring, marktervaring en kennis, beheersen risicomanagement en we zijn bescheiden.

Maar ik hoor je denken: actuarissen en praten over hun gevoel, gaat dat wel samen? Vaak worden we gelinkt aan een hoog IQ, maar hoe zit het dan met het EQ? Menig persoon die nog nooit een actuaris gesproken heeft denkt waarschijnlijk dat het EQ laag is. Zij zien een actuaris als ‘een grijze en stoffige nerd’, die communicatie maar lastig vindt. Zijn wij daarom verliefd op cijfers, omdat daar geen emotie inzit? Laat staan dat je een vrouwelijke actuaris bent, dat moet dan wel een ‘butch’ zijn, toch?


Maar zo wil ik helemaal niet bekend staan! Daarom besloot ik, toen ik switchte van mijn studie Geneeskunde naar Actuariële Wetenschappen, dit stereotype beeld te veranderen. Ik vind namelijk dat, als actuarissen meebewegen met de tijd, zich willen aanpassen aan de marktomstandigheden en bereid zijn te innoveren, zij een unieke combinatie van kwaliteiten hebben. Wij zijn inderdaad analytisch en wiskundig sterk, hebben een oplossingsgericht denkvermogen, datakennis, programeerervaring, marktervaring en kennis, beheersen risicomanagement en we zijn bescheiden. Misschien is dat laatste ook wel onze valkuil waardoor wij, als wij niet innoveren, mogelijk ingehaald worden door ‘trendyer’ beroepsgroepen.


Als genomineerd actuarieel talent, mocht ik tijdens de Actuarissendag 2020 mijn visie en missie over onze beroepsgroep ventileren. Een unieke kans en een mooie ervaring, bovendien werd ik verkozen tot Actuarieel Talent 2020! Geweldig, dank voor iedereen die op mij gestemd heeft! Hopelijk draagt dit bij aan de verandering van ons ‘stoffige imago’. De eerste juiste stappen om de typische actuaris meer erkenning te geven zijn gezet. Schud het stof van je af en laat je waarde zien, en geef gehoor aan Elon Musk zijn zoektocht naar ‘the revolutionairy actuary’!


Deze blog is op persoonlijke titel geschreven.

Over de auteur

Yentl Goosens MSc

Eigenaar YQ solutions en Actuarieel Talent van het Jaar 2020.