Wat als kunstmatige intelligentie de menselijke intelligentie overstijgt?

Blog •

In mei 2017 speelde AlphaGo, een systeem van Google Deepmind, een wedstrijd Go tegen de Chinese grootmeester Ke Jie. Het bijzondere hieraan was niet dat de computer de wedstrijd won, maar de manier waarop.

Wat als kunstmatige intelligentie de menselijke intelligentie overstijgt?

Professionele Go-spelers zagen de computer zetten doen en strategieën volgen die zij nog niet eerder hadden gezien. Wat een fout leek, bleek juist geniaal.

En zo zijn er meer toepassingen waarbij kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) het wint van de mens. In de gezondheidszorg bijvoorbeeld wordt IBM Watson ingezet voor medische diagnoses. Automatische herkenning van patronen is zo goed geworden, dat machines medische foto’s en scans accuraat kunnen interpreteren. In de luchtvaart is dankzij de automatische piloot het aantal vliegtuigongelukken drastisch afgenomen en van de autonoom rijdende auto wordt hetzelfde verwacht. Ook de persoonlijke aanbevelingen die je krijgt van Netflix, Facebook of Amazon, zijn gebaseerd op een profiel dat door middel van kunstmatige intelligentie van jou gemaakt is.

Dezelfde technologie die ons welvaart brengt, kan ons ook vernietigen.

Er is ook een keerzijde. Zo kunnen kunstmatige intelligentie systemen ook fouten maken en onbedoelde consequenties hebben. Ze zijn slechts zo goed als de data waar zij over beschikken. Zo zijn algoritmes bijvoorbeeld geen alternatief voor democratische verkiezingen. Bij de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen voorspelden de algoritmes dat Trump zou winnen, omdat er in de dataset geen voorbeelden zaten van vrouwelijke presidenten. Dat het portret van Clinton niet met het presidentschap werd geassocieerd, was niet de verklaring voor haar verlies.

In een open brief aan de Verenigde Naties waarschuwen Elon Musk (Tesla, SpaceX) en 115 andere experts in AI en robotics, dat technologie gebruikt kan worden voor het ontwikkelen van autonome wapens. Hiermee kunnen gewapende conflicten op veel grotere schaal en veel sneller plaatsvinden dan wij nu voor mogelijk houden. Zij roepen de VN dan ook op om te voorkomen dat deze wapens in verkeerde handen komen.

Artificiële intelligentie kan ons leven verrijken en vergemakkelijken, maar ook beheersen en overnemen. Dezelfde technologie die ons welvaart brengt, kan ons ook vernietigen. De consequenties van zelflerende AI systemen zijn nog nauwelijks voorstelbaar en leiden tot existentiële vragen. Wij moeten de technologische ontwikkeling niet tegen willen houden, als dat al zou kunnen, maar we moeten er wel voor waken dat AI dienstbaar is aan de mens en niet andersom.

Deze blog is geschreven op persoonlijke titel.

Over de auteur

dr. Willem Peter de Ridder

Directeur van Futures Studies, strategic foresight consultant en postacademisch docent.